Gradonačelnik posetio uspešne preduzetnike u Ečki i Stajićevu

"Izgradnjom i obnovom infrastrukture u našim selima želimo da stvorimo bolje uslove i ambijent da poljoprivrednici i preduzetnici mogu uspešno da rade", istakao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić nakon današnje posete Ečki i Lukićevu. Zajedno sa zamenikom gradonačelnika Sašom Santovcem, on je u Ečki posetio domaćinstvo poljoprivrednika i proizvođača mesa Marinela Mendree, a u Stajićevu preduzeće "SN Stefanov agro", vlasnice Zorice Stefanov. 
 
 
Gradonačelnik Janjić ukazao je tom prilikom na značaj neposrednih susreta i razgovora s uspešnim poljoprivrednicima i preduzetnicima i dobijanja informacija "sa terena" o mogućnostima pomoći od strane Grada.
- Interesuje nas, pre svega, šta je to što bi Grad mogao da uradi u cilju pomoći našim preduzetnicima, poljoprivrednicima, ali i onima koji s njima na različite načine sarađuju. Želimo da našim ambicioznim planovima dodamo još jedan kvalitetan segment. U naša 22 naseljena mesta živi 50 hiljada stanovnika i interes nam je da oni imaju uslove za život i rad kao, na primer, na Gradnulici ili Zelenom polju. Ovde ima uspešnih privrednika, i naravno da hoćemo da im pomognemo i kroz izgradnju infrastrukture i kroz pomoć u samom poslovanju – rekao je gradonačelnik Zrenjanina.
 
 
Marinel Mendrea bavi se, kako kaže, proizvodnjom "od njive do trpeze". Obrađuje zemlju, gaji stoku, a meso i mesne prerađevine obrađuje i prodaje u tri maloprodajna objekta u Ečki i Zrenjaninu. Zadovoljan je postignutim, ali misli da bi uslovi za bavljenje poljoprivredom u narednom periodu mogli biti bolji.
- Trenutno obrađujemo oko 200 hektara zemlje, imamo farmu svinja kapaciteta oko 1200 komada od čega  70 do 100 krmača, sve to prolazi kroz našu klanicu i stiže u maloprodajne objekte koje imamo na Bagljašu i na Centralnoj pijaci u Zrenjaninu, kao i u Ečki. Nadam se boljoj politici u oblasti poljoprivrede, pre svega što se tiče dugoročnih planova. Sada nam se uvek javlja dilema čime da se bavimo, da li ima potrebe za ovakvom stočarskom proizvodnjom ili ne – kaže Marinel Mendrea i dodaje da je današnja poseta gradonačelnika i njegovog zamenika bila korisna, da je saznao nešto o mogućnostima korišćenja podsticajnih mera i aktivnosti koje Grad Zrenjanin sprovodi u oblasti poljoprivrede i da se nada dobroj saradnji u predstojećem periodu.
 
Zorica Stefanov iz Stajićeva ne bavi se neposrednom proizvodnjom, ali kroz svoje preduzeće i trgovinski objekat, sarađuje s poljoprivrednicima iz sela, a koristi i savete i usluge Poljoprivredne stručne službe iz Zrenjanina. Iz tog razloga, gradonačelnika je danas u Stajićevu dočekala i Kristina Salapura, direktorka PSS. 
 
 
Stefanova objašnjava da se firma koju vodi bavi ugovaranjem poljoprivredne proizvodnje i otkupom poljoprivrednih proizvoda, uz poslove maloprodaje, poljoprivredne apoteke i špedicije. Ističe dobru saradnju sa Poljoprivrednom stručnom službom, ali i sa svim proizvođačima u Stajićevu.
 
 
- Poljoprivredni proizvođači u značajnoj koriste mogućnost besplatnog uzorkovanja poljoprivrednog zemljišta, koje Grad Zrenjanin obezbeđuje u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom, kao i savete po pitanju setve, semena, zaštite bilja, upotrebe zaštitnih sredstava, herbicida. Sve što je od toga proizvođačima iz Stajićeva neophodno za primenu na zemljištu – semensku robu, veštačko đubrivo, sredstva za zaštitu - mogu pod najpovoljnijim uslovima  dobiti u našem prodajnom objektu. Firma koju vodim je poput velike porodice, koja opslužuje oko 300 poljoprivrednih proizvođača u selu – ističe Zorica Stefanov, uspešna preduzetnica iz Stajićeva.