Počelo podvodno čišćenje gradskog jezera kod ''Žitoprodukta''

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac juče je na gradskom jezeru kod "Žitoprodukta" prisustvovao početku aktivnosti na čišćenju tog jezera i trajnog uklanjanja biljnog rastinja sa njegovog dna. Predviđeno je da radovi traju narednih deset dana.
 
 
Radove izvode profesionalni ronioci specijalizovani za ovu vrstu posla, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Grada Zrenjanina, namenjena za održavanje "Begejske petlje" u čijem su sastavu i gradska jezera. Organizacija i nadzor nad radovima poverena je JKP "Vodovod i kanalizacija", kom je od strane grada Zrenjanina povereno i održavanje gradskih jezera, odnosno "Begejske petlje".
 
Saša Santovac je istakao da grad brine o izgledu jezera i kvalitetu vode u njemu.
- Uređujemo ovaj prostor i uklanjamo travu oko jezera, kao i rastinje u njemu. Samo u toku današnjeg dana odneto je više od pet kamiona trave, a ovoga puta su angažovani ronioci jer prethodne metode uklanja trave nisu bile delotvorne.
 
 
Zamenik gradonačelnika je podsetio da je nedavno rekonstruisana i kolsko-pešačka staza oko jezera, da je proširena, uz postavljanje novih ivičnjaka i podloge, te da je našim sugrađanima koji stanuju pored jezera, kao i onima koji šetaju ili se bave rekreacijom, sada pristup jezeru lakši i boravak uz njega prijatniji.     
 
Završetkom radova povećaće se kvalitet vode u jezeru, što će imati pozitivan efekat i na poboljšanje životne sredine u našem gradu.
 
 
Čišćenjem jezera od biljnog rastinja vrše se istovremeno i pripreme za zamenu tablastih zatvarača koji nisu menjani proteklih 30 godina i čija je zaptivna moć posle višedecenijske upotrebe oslabila, a koji regulišu dotok vode iz Begeja u jezero i povratak vode iz jezera u reku. Sredstva za njihovu zamenu u iznosu od oko 3,5 miliona dinara obezbeđena su takođe iz namenskih sredstava budžeta grada za održavanje "Begejske petlje".
 
Zamenom zatvarača obezbeđuje se normalno funkcionisanje sistema "Begejska petlja" što će doprineti i samom poboljšanju kvaliteta vode u jezerima.