Počeo ''Zrenjanin Basketball U16 Cup 2016''

Utakmicama prvog kola i ceremonijom svečanog otvaranja juče je u Kristalnoj dvorani počeo međunarodni turnir u košarci za kadete "Zrenjanin Basketball U16 Cup 2016". Uz učešće zvučnih imena evropske košarke, već prve utakmice obilovale su košarkaškim uzbuđenjima i kvalitetnom igrom koju su demonstrirali dečaci uzrasta 16 godina koji se već nalaze pred vratima seniorskih ekipa svojih klubova.
 
 
U premijernom meču, domaćin iz Zrenjanina, KK "Petrovgrad" poražen je od beogradskog "Partizana" rezultatom 58:64. Potom je, u najuzbudljivijem meču dana, u dramatičnoj završnici "Vašaš Akademija" iz Budimpešte slavila protiv italijanskog "Emporia Armani" iz Milana 82:80. Usledilo je svečano otravanje turnira, a nakon njega još dve utakmice: "Barselona" je bila za nijansu bolja od istanbulskog "Fenerbahčea" 76:73, a jedini meč u kome se pobednik, praktično, znao već od samog početka, bio je između slavnog "Real Madrida" i turske "Darušafake" u kom su dečaci iz "kraljevskog kluba" zabeležili ubedljivu pobedu 70:39. Real je i branilac velikog trofeja, osvojenog na prošlogodišnjem, prvom "Kupu Zrenjanina" i sigurno najveći favorit da taj uspeh ponovi.
 
 
Svi učesnici turnira predstavili su se u defileu prilikom svečanog otvaranja, a u ime Grada Zrenjanina i gradskog Sportskog saveza turnir je otvorio Simo Salapura, generalni sekretar SSGZ. On je svim mladim košarkašima poželeo da iz našeg grada ponesu prijatne utiske i odigraju kvalitetne utakmice. Bila je to dobra prilika i za osvrt na aktulene sportske trenutke Zrenjanina koji se u brojnim prilikama prepoznaje upravo kao "grad sportova".
 

- Zrenjanin, kao grad sporta ima bogatu sportsku istoriju, ali i tradiciju organizovanja velikih međunarodnih takmičenja. U ovoj godini bili smo organizatori nekoliko međunarodnih turnira: u rukometu, tekvondou, džudou, sledeće nedelje bićemo domaćini kvalifikacionog turnira za olimpijske igre u rvanju, a danas i ovih dana Zrenjanin je grad košarke, i to najkvalitetnije košarke u regionu za uzrast do 16 godina - rekao je Salapura, čestitajući organizatoru na održavanju ovako kvalitetnog turnira i pozdravljajući goste iz goste iz Španije, Italije, Mađarske, Turske, naravno i domaće ekipe iz Beograda i Zrenjanina.
 
 
On se osvrnuo i na značajne jubileje zrenjaninske košarke, koji će takođe uskoro biti obeleženi, i čestitao  košarkaškom klubu "Proleter" 70 godina postojanja i 60 godina od osvajanja titule prvaka Jugoslavije.
 
Otvaranju je prisustvovao i ambasador Fondacije "Podrži život", koji je pozdravio sve goste i istakao veliku važnost humanitarnog aspekta ovog turnira, kao i naš poznati glumac Sergej Trifunović, u ulozi promotera turnira.
 
 
Turnir se nastavlja danas, utakmicama drugog i trećeg kola koje će paralelno igrati utakmica u Kristalnoj dvorani i hali "Medison".
 
Dosadašnji rezultati i raspored prostalih utakmica:
 
Četvrtak, 7. april

Petrovgrad - Partizan   58:64
Emporio Armani - Vašaš Akademija  80:82
FC Barselona - Fenerbahče  76:73
Real Madrid - Darušafaka   70:39
 
Petak, 8. april
 
- Kristalna dvorana
Emporio Armani - Darušafaka  66:75
Partizan - Fenerbahče  66:58
FC Barselona - Partizan  77:59
Real Madrid - Emporio Armani  92:58
 
- Hala "Medison"
Petrovgrad - FC Barselona   52:65
Real Madrid - Vašaš Akademija  89:54
Darušafaka - Vašaš Akademija  71:87
Fenerbahče - Petrovgrad  76:81
 
Subota, 9. april - Kristalna dvorana  

11.30 h: Utakmica za 7. mesto Fenerbahče - Emporio Armani
13.30 h: Utakmica za 5. mesto Petrovgrad - Darušafaka
15.30 h: Utakmica za 3. mesto Vašaš Akademija - Partizan
17.30 h: Takmičenje u šutiranju "trojki"
18.15 h: Takmičenje u "zakucavanju"
19.00 h: Finale Real Madrid - FC Barselona i svečano zatvaranje turnira