Poljoprivrednici: Grad pruža značajnu podršku

Državni sekretar Danilo Golubović i Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede posetili su danas Zrenjanin i sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem obišli poljoprivredna gazdinstva porodica Stankov i Prohaska u Orlovatu.

 

  

 

Golubović je rekao da je Zrenjanin grad koji brine o svojim poljoprivrednicima i naveo  da su prošle godine, čim je potpisan memorandum o saradnji između ministarstva poljoprivrede Austrije i Srbije, potpisani i ugovori o nabavci steonih junica koje su kasnije i dodeljene stočarima.

- Ovo je način na koji lokalna samouprava treba da se odnosi prema ruralnom razvoju, dodelom junica, grad Zrenjanin je otišao dalje, krenulo se i u uvoz semena za oplodnju junica. Očekujemo da će takve akcije biti nastavljene i da se ovaj pozitivan "virus" prenese i na ostale sredine u Srbiji. Ovo jeste pravi način kako lokal treba da komunicira i pomaže poljoprivrednike - rekao je Golubović.

 

 

Kako je naveo, Ministarstvo poljoprivrede značajno je povećalo investicije u stočarstvo zbog činjenice da je dugogodišnje devastiranje stočarstva dovelo do pada proizvodnje u Srbiji.

- Ova Vlada uvela je prvi put subvencije za pčelare i proizvođače ribe, što do sada nije bilo, jer, želimo sve segmente stočarstva da razvijemo - rekao je Golubović.

 

 

 

Miroslav Stankov je pohvalio akcije Grada Zrenjanina kojima se pruža pomoć i podrška poljoprivrednicima.

- Prošle godine dodeljene su mi dve steone junice, koje su se otelile i imaju dva muška teleta, dali su nam i visokokvalitetno seme za junice, a po konkursu za dodelu bunara dobili smo bunare. Nama to mnogo znači, što se tiče junica, takve u Srbiji nismo mogli ni da kupimo, a što se tiče bunara to će nam mnogo značiti i sa ekonomskog stanovišta - rekao je Stankov koji se pored stočarstva bavi i povrtarstvom. 

 

 

Gradonačelnik Janjić je kazao da je podrška Grada naišla na dobar odziv i reakciju ovdašnjih poljoprivrednika, stočara pre svega.

- Kada smo zajednički dolazili na ovu ideju nisam baš bio siguran da li pravimo dobar posao, ali, sada vidim da smo uradili odličan posao i da je interesovanje veliko i za 33 junice koje smo kupili ove godine. Radićemo sve što donosi dobro našem poljoprivredniku. Naravno nije reč samo o junicama, tu su i krediti, bunari, od iduće nedelje krećemo i sa konkursom za pčelare i mislim da ćemo napraviti još nekoliko dobrih konkursa do kraja godine - rekao je on.