Pozorišna predstava o vršnjačkom nasilju

U okviru programa za prevenciju vršnjačkog nasilja, danas je u Kultunom centru održana predstava edukativnog karaktera, koja pomaže u širenju kulture nenasilja i tolerancije, pod nazivom “Zato što te se plašim”, u organizaciji Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Zrenjanin.
 
 
(Foto sa predstave: Jovan Njegović Drndak)
 
Ovo je bio povod da sa načelnicom tog odeljenja, Oliverom Lisicom, gradonačelnik Čedomir Janjić, upriliči prijem u Plavom salonu Gradske kuće za glumačku ekipu i profesora dr Žarka Trebješanina, psihologa, koji takođe učestvuje u projektu.
 
U razgovoru, oni su istakli primarne probleme koji se tiču vršnjačkog nasilja kao i moguća rešenja.
 
 
Program sadrži tri dela, u prvom se kroz pozorišnu predstavu daje prikaz loših i dobrih ponašanja, u drugom, psiholog tokom svog izlaganja upućuje decu u problem vršnjačkog nasilja, a zatim sa njima diskutuje, a u trećem delu, glumcima deca sugerišu kako da reše konflikte iz predstave i na taj način se motivišu da na njima prihvatljiv način, konstruktivno rešavaju probleme i izbegavaju sukobe u svakodnevnom životu.
 
 
Prioritet Gradske uprave Zrenjanina jeste zaštita od nasilja i bezbedan rast i razvoj dece i učenika, napomenula je načelnica Lisica:
- U skladu sa tim, organizovali smo ovu predstavu koju će gledati učenici prvih razreda srednjih škola. Predstava je interaktivna i sigurna sam da se mladi na ovaj način mogu motivisati da rešavaju konflikte nenasilnim putem - rekla je ona.
 
Glavnu ulogu u predstavi tumači glumac Ivan Jevtović, a pored njega igraju i Milena Nikolić i Dejan Jajčanin.
 
 
Jevtović, koji je i režiser predstave, istakao je kako je projekat nastao prema dijalog listi koju je ekipa dobila od dramaturškinje Dunje Petrović, što je bila baza za pripremu predstave. Akcenat je stavio na poslednji deo ovog programa, odnosno na interakciju sa decom, verujući da se iz njihovih reakcija mogu izvesti konstruktivni zaključci.
 
 
Najveći problem vršnjačkog nasilja, prema rečima profesora Trebješanina je porodica, a kako je naveo, ukoliko se zađe u dublju analizu, sigurno je povezana i sa društvom. Osim toga, on je pomenuo da problemu značajno doprinose i mediji. 
- Empatija je najbolja odbrana od nasilja. Mi možemo da uvedemo u svaku školu policajce i obezbeđenje, da imamo detektore za metal, ali ako deca dolaze bez empatije, sa predrasudama i stereotipima, to je sigurno da će biti nasilja - ukazao je profesor.