Predstavljen projekat revitalizacije ''Plankerta'' prekogranične saradnje s Rumunijom

Nakon prve posete našem gradu delegacije mesta Dudešti Noj iz Rumunije septembra prošle godine i uspostavljanja partnerske saradnje, danas je javnosti prezentovan projekat revitalizacije zrenjaninskog parka "Plankert", nazvan "Zeleni most"- zajednički projekat u okviru programa Inrerreg-IPA prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Naša i rumunska strana konkurisaće za sredstva Evropske unije u okviru prvog poziva IPA-CBC saradnje projektom revitalizacije i obnove jednog od najstarijih gradskih parkova, koji se trenutno nalazi u vrlo lošem i nefunkcionalnom stanju.
 
 
Delegaciju rumunskog grada iz županije Timiš, koju je predvodio gradonačelnik Alin Adrian Nika, primili su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i član Gradskog veća Radiša Dupljanović. Nakon srdačnog razgovora, upriličena je i prezentacija projekta, a najavljen je i nastavak saradnje na još jednom projektu iz oblasti sporta.
 
 
Kako je istakao menadžer projekta s naše strane Željko Cvijanović, vrednost projekta iznosi dva miliona evra, a tim iznosom koji nije mali, predviđa se kompletna rekonstrukcija postojećeg prostora i implementacija potpuno novih sadržaja koji bi "Plankert" stavili na turističku mapu Zrenjanina.
- Projekat jeste velik i zahtevan, ali ćemo njegovom realizacijom dobiti nešto što će svi posetioci našeg grada želeti da vide i mogu čak slobodno da kažem da takav park trenutno ne postoji u Srbiji. Osim rotonde u parku koja će samo biti rekonstruisana, izgled parka u potpunosti će se promeniti. Izmeštaju se spomenici, bista Branka Radičevića koja je nestala biće ponovo urađena, prilazna stepeništa iz Ulice Narodne omladine i sa gradskog parkinga biće izvedena na potpuno drugačiji način, kao i staze u samom parku, pa će i komunikacije biti drugačije u odnosu na sadašnje stanje - kaže Cvijanović.
 
 
On je pobrojao i nove sadržaje koji se predviđaju na ovom prostoru:
- Najsavremenija teretana na otvorenom, dva najmodernija dečja igrališta za stariji i mlađi uzrast, klizalište u okviru amfiteatra Kulturnog centra sa veštačkom podlogom koja omogućava rad tokom cele godine, ozvučenje, najsavremeniji mobilijar, neki su od elemenata koji će dobtii svoje mesto u rekonstruisanom "Plankertu". Predviđen je i video-nadzor sa 32 kamere 24 sata, kao preduslov da novi sadržaji parka budu očuvani - objašnjava Cvijanović i dodaje da su na projektovanju novog izgleda parka radili renomirani zrenjaninski stručnjaci, poput arhitekte Jelke Đorđević i inženjera hortikulture Vojina Mrakovića.
 
 
Gradonačelnik Dudešti Noja Alin Adrian Nika je i rumunski član Komiteta za regione pri Evropskoj uniji, te ima značajno iskustvo u toj vrsti međuregionalne saradnje. On je danas naglasio da je saradnja između dva grada lako i brzo uspostavljena, jer su i ideje i vizije bile slične.
-  Projekat "Zeleni most" rešava, pre svega, neke ekološke probleme u oba mesta. Kada se on realizuje, Zrenjanin će imati jedan novi park po svetskim standardima, a u našem mestu biće sanirana erozija na jednom brežuljku koji ćemo takođe pretvoriti u park. S obzirom da je saradnja na ovom projektu bila veoma dobra, nastavili smo je i kroz drugi projekat koji započinjemo u oblasti sporta. Verujemo da će oba projekta biti realizovana na dobrobit građana i ovde i u našem mestu - rekao je Nika.
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić podsetio je da je Grad Zrenjanin konkurisao sa većim brojem projekata u okviru programa prekogranične saradnje i da su u pitanju uglavnom infrastrukturni projekti.
- Ovo je jedan od značajnijih projekata jer njim uređujemo samo srce grada. Međutim, značajan cilj projekta je i unapređenje prekogranične saradnje, jer će se iz njega finansirati i putovanja naše dece i sugrađana i učešće u različitim manifestacijama s obe strane granice. Očekujemo da će i Evropska unija prepoznati ovaj dobro pripremljen projekat i našu dobru saradnju i da će on biti finansiran, što ćemo znati u septembru. Što se tiče drugog projekta koji pripremamo unapred, za naredni poziv prekogranične saradnje, on pripada oblasti sportske infrastrukture i posebno smeštajnih kapaciteta za sportiste, koji nam u ovom trenutku nedostaju - objasnio je Radišić.