Vukeljić: Slepi i slabovidi jednako priznati u ovoj sredini

Međuopštinska organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin obeležava danas 68 godina postojanja i tim povodom održan je danas sastanak gradonačelnika i njegovih saradnika sa predstavnicima te organizacije - Nenadom Vukeljićem, predsednkom, Zlatojem Ludoškim, potpredsednikom i Ivanom Raškov, seketarom.
 
 
 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da je Međuopštinska organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin jedna od najboljih u Srbiji, a da Grad stoji na raspolaganju tom udruženju, kao i svim slabovidim i slepim licima iz našeg grada.
- Zajedno ćemo pronalaziti rešenja i rešavati probleme jedan za drugim. Puna podrška Grada biće nastavljena i ubuduće, posebno što se tiče finansiranja ljudi koji rade u toj organizaciji, ali i kada je reč o obezbeđivanju adekvatnih prostorija za potrebnih za rad - rekao je gradonačelnik Janjić. 
 
 
 
 
Predsednik Nenad Vukeljić naveo je da Međuopštinska organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin najstarija organizacija u Vojvodini, a da je to prepoznao i Grad Zrenjanin.
- Imali smo dobar status u ovom gradu. Organizacija slepih i slabovidih radila je decenijama unazad na tome da slepi i slabovidi budu jednako priznati u ovoj sredini, da građanstvo prepozna nihove probleme i prihvati ih kao jednake sebi. Grad je sve ove godine finansijer naše organizacije i daje sredstva za zaposlene u našoj organizaciji i za materijalne troškove. Mi smo u suštini veoma zadovoljni ovom saradnjom i imamo želju da u nekom narednom periodu to bude još na većem nivou, jer, nažalalost, broj naših članova se povećava iz godine u godinu - rekao je on.
 
 
 
 
Kako je istakao, na području Srednjobanatskog okruga, ova organizacija broji 305 članova, od čega je veći broj dece u odnosu na raniji period.
- To je ono što se nama čini veoma velikim problemom, što je priliv dece konstantan, a mi želimo da pomognemo svima njima, da se školuju, osposobe za život - rekao je Vukeljić i ukazao da je položaj slepih lica poslednjih godina mnogo bolji, posebno kada je u pitanju razumevanje njihovih potreba.
- Potrebe su iste kao i kod svih drugih ljudi, ali ih mi na drugi način realizujemo i samim tim za sve to treba više sredstava. Upravo iz tog razloga, gorući problemi jesu školovanje, koje je otežano i odvija se na drugačiji način, kao i zapošljavanje, ali zato smo tu da u saradnji sa Gradskom upravom omogućimo deci da se lakše školuju, da im bude plaćen internat i škola, a kasnije, po završetku školovanja obezbeđivanje radnih mesta za tu decu. Ono što je uvek problem jesu finansije, a jedan od problema je i pitanje prohodnosti i pristupačnosti u celom gradu - kazao je Vukeljić.   
Današnjem sastanku prisustvovali su i zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Olivera Lisica.