Zrenjanin nagrađen za doprinos razvoju stočarstva

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković uručila je danas gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću Plaketu koja je Gradu Zrenjaninu dodeljena za doprinos razvoju govedarstva u srednjem Banatu. To priznanje ministar uručila je gradonačelniku na ceremoniji dodele odlikovanja za najbolja grla sa Nacionalne izložbe stoke u Novom Sadu.

 

 

- Posebno mi je zadovoljstvo zbog prilike da uručim nagrade vlasnicima i izlagačima najkvalitetnijih grla stoke. Raduje me saznanje da je ova izložba zadržala renome, najveće i najbogatije izložbe stoke u regionu i da je ovogodišnja bolja i bogatija od prošlogodišnje - rekla je ministar Bogosavljević Bošković.

 

 

Ministar je, čestitajući nagrađenima, naglasila da je za Republiku Srbiju i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine stočarstvo izuzetno važna grana poljoprivrede, zbog čega je ministarstvo posvećeno sprovođenju niza mera u cilju unapređenja stanja u ovoj oblasti, a da je jedna od mera i podrška za organizovanje izložbe stoke na Novosadskom sajmu.

 

- Ovom izložbom želimo da afirmišemo obnavljanje i uvećanje stočnog fonda, unapredimo rasni sastav kao važnih potencijala za jačanje mlekarskog sektora i povratak klanične industrije među značajne izvoznike“, istakla je ministar i dodala da ova izložba ima za cilj i afirmaciju još jednog važnog zadatka, a to je očuvanje animalnih genetičkih resursa – kao jednog od stubova nacionalnog biodiverziteta.

 

 

Gradonačelnik Janjić kazao je da je izuzetno ponosan što je priznjanje Gradu Zrenjaninu uručeno na ovako značajnoj sajamskoj manifestaciji i u velikoj konkurenciji.

- Očigledno je da lokalna administracija dopro radi kada je reč o poljoprivredi, pogotovo o stočartsvu. Ponosan sam što smo prepoznali potrebu naših stočara, pre svega za kvalitetnim grlima i onim što nismo imali u Srbiji. Uspeli smo zajedno sa Ministartsvom poljoprivrede da uvezemo i plasiramo na našu teritoriju kvalitetna grla - kazao je on.

Kako je rekao, Plaketa koja je danas dodeljena našem gradu, svojevrsna je kruna jednogodišnjeg rada.

- 93 kvalitetne junice simentalske rase smo dodelili našim stčarima, a očekujemo teladi koje ćemo deliti u narednom krugu, a nastavićemo akciju nabavke steonih junica jer mislimo da radimo dobru stvar za naše stočare i našu poljoprivredu - kazao je gradonačelnik Janjić.

 

 

Osim gradonačelnika, Sajam su danas, u organizaciji Grada Zrenjanina, posetili i brojni poljoprivrednici koji su bili u prilici da se upoznaju sa tehnološkim novinama u ovoj oblasti, kao i da se upoznaju sa odgajivačima stoke i pogledaju najkvalitetnija stočna grla, ali i predstavnici Poljoprivredne stručne službe i učenici Poljoprivredne škole. 

Tokom obilaska sajma gradonačelnik i poljoprivrednici obišli su i štand Almexa, koji posluje u pogonima bivšeg Ipoka u našem gradu, a čiji je osnivač, Miroslav Aleksa najavio nova ulaganja i nove prozvode iz pogona u Zrenjaninu.

 

 

Nakon toga, obišli su i štand Petera Čorbe iz Mužlje, vojvođanskog rekordera u proizvodnji mleka, višegodišnjeg dobitnika nagrada na poljoprivrednim sajmovima i izložbama i jednog od 42 stočara sa teritorije Grada Zrenjanina koji je prošle godine dobio dve steone junice simentalske rase, na čijem su štandu junice iz Austrije.

Podsećanja radi, Zrenjanin je prvi grad koji je na osnovu Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti stočarstva između Srbije i Austrije, potpisanog na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, potpisao Sporazum o uvozu goveda iz Austrije sa firmom “Fruškogorska”- generalnim zastupnikom za uvoz steonih junica iz Austrije. 

 

 

Prošle godine zrenjaninskim stočarima dodeljeno je 60 visokokvalitetnih steonih junica, uz obavezu da prvo žensko tele vrate Gradu kako bi ono bilo dodeljeno drugom stočaru. 

Budući da je ta akcija naišla na izuzetno pozitivne reakcije zrenjaninskih poljoprivrednika, odlučeno je da se ona nastavi i ove godine, pa su iz gradskog budžeta izdvojena sredstva za nabavku još 33 junice iz Austrije.