Filmske ekipe na lokacijama u Zrenjaninu

Snimanje filma "Razbojnici Banata", koji je zamišljen kao ekranizacija dokumentarno-igrane priče o istorijskim, socijalnim i folklornim segmentima ovdašnje kulture, započeće tokom ovog meseca u Zrenjaninu, Melencima i Elemiru, najavili su danas članovi filmske ekipe, na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući.
 
O projektu su govorili reditelj Ivan Rakičić, Ivana Mitrović organizatorka, glumac Branislav Platiša, i Ljudmila Šajtinac, asistentkinja režije i stručna konsultantkinja na filmu, prikazan je i četvorominutni trejler kao najava filma, a goste je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.
 
 
 
Kako je rekao reditelj, na početku je ideja bila da se snima dokumentarni film, ali zbog nedovoljno materijala projekat se realizuje u igranoj formi. Obuhvatiće četiri autentične priče smeštene u različitim istorijskim periodima od kraja 18. do početka 20. veka.
- Treća, "zrenjaninska" priča počeće da se snima za 10 do 15 dana, a oživeće lik ozloglašenog razbojnika Marinka Perića, zvanog "Marijaš" iz Melenaca.
 
 
Neke od scena ove priče biće snimane u Gradskoj kući, sudu, na ulicama Zrenjanina i u Arači koja je predviđena kao glavno mesto za sakupljanje razbojnika - naveo je reditelj Rakičić, dodajući da je Grad pružio veliku podršku u realizovanju ovog projekta. 
 
Pomoćnik gradonačelnika je istakao da će i Narodno pozorište "Toša Jovanović", takođe sarađivati na snimanju, te da će Grad Zrenjanin pomoći filmskoj ekipi:
- Imaćemo priliku da ekranizujemo našu istoriju, da vidimo kako su izgledali i šta su radili razbojnici u tom dobu, a svakako i priliku da promovišemo naš grad i zapišemo još jednu interesantnu priču za goste Zrenjanina. Posebno nam je drago da su zrenjaninske ulice i građevine odabrane za snimanje film i sa radošću iščekujemo da vidimo grad na nacionalnim televizijama, kao što je to bio slučaj sa serijom "Čizmaši" koja je takođe delom snimana ovde - rekao je Radišić.
 
On je dodao kako će film biti predstavljen na međunarodnim festivalima, što će doprineti i široj promociji Grada Zrenjanina.
 
 
Filmski projekat o razbojnicima u Banatu pokrenut je u oktobru 2014. godine, u produkciji Centra za banatske studije iz Vršca i Kulturnog centra Pančeva, a do sada su urađene dve priče čija su snimanja realizovana u Pančevi, Vršcu i na Deliblatskoj peščari.
 
Kako se očekuje, publika će film moći da pogleda na proleće naredne godine.