Zrenjanin grad-prijatelj 8. ''Međunarodnih dana energetike i investicija'' u Novom Sadu

Najveći forum za inostrane i domaće projekte, manifestacija “Međunarodni dani energetike i investicija“, svečano je otvorena danas na Novosadskom sajmu. 
 
Tradicionalno, Novi Sad nosi titulu grada-partnera, te je otvaranju sajma prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, dok je Zrenjanin ove godine grad-prijatelj manifestacije koju je otvorio ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić.
 
 
 
Antić je ovom prilikom istakao da Srbija ulazi u veliki investicioni ciklus, da su ovakvi događaji važni za promociju sektora energetike i obnovljivih izvora energije, i dodao da Srbija ima veći procenat učešća obnovljivih izvora energije od proseka u Evropskoj uniji, čiji su ciljevi ambiciozni, baš kao i naši. On je naveo da se mora kreirati održivi sistem, kao i da će cena enegrije biti adekvatna ukupnoj mogućnosti plaćanja od strane naših građana.
 
Stalna briga o zaštiti životne sredine, povećanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, neke su od osnovnih komponenti održivog razvoja grada Zrenjanina. Grad je u prethodnom periodu bio posvećen aktivnostima i projektima koji doprinose unapređenju ovih važnih segmenata razvoja, za šta je Zrenjaninu dodeljeno priznanje “Najbolji u energetici“, kao najuspešnijoj lokalnoj zajednici u podsticanju energetske efikasnosti i primene obnovljivih izvora energije, kao i pehar Novosadskog sajma.
 
 
 
U tom smislu, naš grad je prijatelj ovogodišnje manifestacije i tim povodom pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić izrazio je zadovoljstvo zbog izuzetno dobre saradnje između Grada Zrenjanina i Novosadskog sajma:
“Svedoci smo velikih investicionih ulaganja u Gradu Zrenjaninu na koje smo ponosni, ali njih verovatno ne bi bilo da nemamo siguran i stabilan energetski sistem. Prioriteti grada svakako su proizvodnja “zelene energije”, jedna bio-gasna energana je izgrađena i proširuje svoje kapacitete, a u planu je izgradnja još dve u toku ove godine, što će rezultirati ogromnim uštedama energije i energenata”, istakao je Radišić.
 
 
 
Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković istakao je da je ova sajamska manifestacija specifična po tome što nema klasičan ekonomski interes i da primat nad izložbenim delom, gde se predstavljaju firme, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike, ima kongresni segment manifestacije. U okviru tog segmenta, uz učešće vodećih eksperata iz zemlje i inostranstva biće obrađene najaktuelnije teme kao što su: Kako finansirati projekte u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije uz pomoć međunarodnih "zelenih" fondova i uz pomoć fondova kojim upravlja Republika Srbija? Zašto je važno učešće žena u oblasti energetike? Kako da kroz cevi u sistemima daljinskog grejanja isporučujemo jeftinu toplotu, kako se ona proizvodi, kako se ona efikasno transportuje cevima i kako se isporučuje efikasno i jeftino.
 
 
 
Na otvaranju je govorio i Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, kao i ambasador Kraljevine Danske u Republici Srbiji Anders Hougor, kog je pozdravio i pomoćnik gradonačelnika Radišić. Oni su već imali priliku da razgovaraju, tokom posete ambasadora Hougora našem gradu, novembra 2017. godine. 
 
Osmi Međunarodni sajam energetike i investicija otvoren je i sutra, 28. februara.