Dodeljene godišnje nagrade Sportskog saveza grada

Na tradicionalnoj svečanosti u Gradskoj kući juče su dodeljene godišnje nagrade Sportskog saveza grada Zrenjanina. Svake godine ta sportska asocijacija nagrađuje najbolje sportiste, sportske ekipe, sportske stručnjake-trenere, sportske radnike, stručnjake u sportu, sportske sudije, sponzore-donatore i propagandiste na teritoriji grada Zrenjanina i dodeljuje posebna priznanja za ostvarene rezultate i doprinos afirmaciji sporta. Na konkurs za Godišnju nagradu Sportskog saveza za 2018. godinu stiglo je ukupno 67 predloga, a Upravni odbor Saveza izabrao je dobitnike u 11 kategorija, ukupno njih 27.
 
 
 
Pozdravljajući nagrađene sportiste i sportske radnike, učesnike današnje svečanosti i goste, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura podsetio je na činjenicu da Zrenjanin sa pravom nosi epitet „grad sportova“, i ovom prilikom istakao:
“Zrenjanin ima dugu i bogatu sportsku tradiciju. Njegovi sportisti osvojili su 22 olimpijske medalje. Među njima je i Milorad Stanulov, osvajač medalja u Moskvi i Los Anđelesu. Pored sportista, imamo i mnoštvo uspešnih sportskih radnika u raznim sportskim institucijama, u prošloj godini sportisti su u Zrenjanin doneli 49 medalja sa oficijelnih međunarodnih takmičenja i 182 medalje sa nacionalnih nadmetanja. Osvojili su i 94 medalje sa Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine. Mi smo „grad sportova“ i zbog činjenice da smo u 2018. i 2019. godini opredelili više od 300 miliona dinara za sportsku infrastrukturu. A ovih dana počela je realizacija kapitalnog projekta – izgradnje atletskog stadiona. Opredeljena su i značajna sredstva za opremanje Kristalne dvorane. Pokazali smo se i kao dobri domaćini sportskih takmičenja. Ove godine bićemo domaćini grupe D na Evropskom prvenstvu u košarci za žene”, rekao je Salapura.
 
Predsednik Upravnog odbora Sportskog saveza Grada Zrenjanina Rajko Petrović ocenio je da je ovo sada već tradicionalna manifestacija dodele priznanja Sportskog saveza.
"Imamo 262 članice ove sportske organizacije, a svake godine pridružuju nam se novi članovi. Na nama je da sportistima i kolektivima obezbedimo što bolju infrastrukturu i uslove za rad. Na vama je da ostvarujete dobre rezultate", poručio je Petrović zrenjaninskim sportistima.
 
Na konkurs za Godišnju nagradu Sportskog saveza za 2018. godinu stiglo je ukupno 67 predloga, a Upravni odbor Saveza izabrao je dobitnike u 11 kategorija, ukupno njih 27.
 
Najuspešniji seniori u olimpijskim sportovima su rvač Viktor Nemeš i karatistkinja Marina Radičević. U istoj kategoriji najuspešniji juniori su stonoteniser Dimitrije Levajac i karatistkinja Anja Milovanović. Najuspešniji kadet i kadetkinja su Luka Blagojević, član odbojkaškog kluba „Proleter“, i Dunja Rajić, članica karate škole “Zadrugar“ iz Lazareva. Za najuspešnijeg sportistu s invaliditetom proglašen je Ivan Živkov, član „Hendi Sport kluba“.
 
 
 
Svetozar Gostojić, član Aero kluba „Zrenjanin“, najuspešniji je senior u neolimpijskim sportovima, dok je u kokurenciji seniorki to priznanje uručeno Marini Đekić, članici “KBS Internacional“ . U konkurenciji neolimpijskih sportova najuspešniji junior je Vuk Boškov, član Kuglaškog kluba „Banat“, a Vladana Obrenić, članica Kuglaškog kluba „Kristal“ je najuspešnija juniorka.
 
Na današnjoj svečanosti su dodeljene i nagrade i sportskim ekipama, i to u konkurenciji seniora kao najboljoj ekipi u 2018. godini priznanje je uručeno Rvačkom klubu „Proleter“, dok su najuspešniji seniori ekipa Kuglaškog kluba „Kristal“, a klub malog fudbala „SAS“ poneo je priznanje najuspešnijih juniora. Tekvondo klub „Zrenjanin“ najbolja je ekipa juniorki u 2018. godini, dok su najbolja kadetska ekipa fudbalski klub „Radnički“, a svojim radom priznanje najboljih kadetkinja pripalo je ženskom košarkaškom klubu „Proleter“.
 
U kategorijama u kojima nisu neposredno nagrađeni sportisti, Stojanka Lekić i Siniša Onjin dobili su priznanje u oblasti sportskih stručnjaka kao autori projekta „Žensko lice sporta u Zrenjaninu“. Profesor Zoran Pavlović dobio je priznanje kao najuspešniji sportski radnik u 2018. godini, trener je ženskog odbojkaškog kluba „Klek“, dok je Nikola Torbica najuspešniji sudija, a to priznanje zaslužio je zbog brojnih uspeha ali i prilike da na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine deli pravdu na rvačkim strunjačama. Najbolji trener za 2018. godinu i sportski stručnjak je trener rvačkog kluba „Proleter" Vojislav Trajković.
 
 
 
Sportski novinar i publicista Stojan Popov, koordinator za sport penzionera u našem gradu Karolj Salma kao i majstor sa fudbalskom loptom Slavko Anđelov, popularni Slive dobili su posebna priznanja. Pored sportista, neizostavni učesnici svakog sportskog dešavanja jesu i sportski novinari, te je za najboljeg propagandistu u 2018. godini priznanje dobio Bogoljub Grujić, dok su u oblasti sponzora-donatora, ravnopravno priznanje ponele tri mesne zajednice, i to, Elemir, Klek i Lazarevo.
 
 
 
Sam završetak današnje svečanosti obeležen je dodelom priznanja za životno delo, koje je pripalo Veselinu Vučićeviću, kao dugogodišnjem uspešnom sportskom radniku i stručnjaku, i jednom od najzaslužnijih ljudi za razvoj i unapređenje veslačkog sporta u našem gradu. Nosilac je Nacionalnog priznanja, a za svoj sportski rad je više puta nagrađivan, koji se po završetku ceremonije obratio u ime svih nagrađenih.