Руски војни епидемиолози похвалили мере које се предузимају у зрењанинским здравственим установама

У посети граду Зрењанину и овдашњим здравственим установама јуче је боравио четворочлани тим војних епидемиолога из Руске Федерације, предвођен пуковником Рустамом Амињевим. Руски војни специјалисти налазе се у Републици Србији као помоћ Влади Србије у борби против епидемије изазване коронавирусом и њихових осам тимова, које чине епидемиолози, инфектолози и други стручњаци, као и медицинске сестре, обилазе територију Србије, врше анализу, дају процену целокупне епидемиолошке ситуације у различитим регионима наше земље и активно помажу нашим здравственим радницима у сузбијању епидемије. 

Приликом доласка у Републику Србију, пре десетак дана, епидемиолог Амињев рекао је да је Србија предузела све мере које дају охрабрујуће резултате. Он је тада казао да је стање у Србији и Русији, када је у питању епидемија коронавируса, скоро идентично и изразио уверење да ће се показати да се у обе земље добро радило. Након јучерашње посете Зрењанину, руски епидемиолози похвалили су мере које се предузимају у овдашњим здравственим установама и истакли да је наш град добар пример како се здравствене службе односе према епидемији, њеној контроли и сузбијању. 

Пуковник Амињев, мајори Хакимов (епидемиолог) и Передељски (инфектолог) и капетан Микулин (анестезиолог) посетили су Општу болницу “Ђорђе Јоановић”, Плућну болницу “Др Васа Савић”, Центар за респираторне инфекције Дома здравља на “Зеленом пољу” и Завод за јавно здравље. Изнели су своја запажања и дали препоруке за даље активности ових установа. 

Један од домаћина тиму из Русије, др Миле Ковачевић, члан Градског већа и Градског штаба за ванредне ситуације, каже да изјаве руских епидемиолога веома охрабрују и дају пуну подршку овдашњим здравственим радницима да наставе у истом темпу борбу против епидемије.
“Посета руских стручњака свакако је била корисна и њихова искуства значиће нам у даљем раду. Сагледали су целокупну здравствену ситуацију у граду и упутили су нам одређене препоруке и које би мере додатно требало да предузмемо. То је, практично, допуна онога што већ радимо, као што је, на пример, дезинфекција још неких простора у згради Опште болнице“, навео је др Ковачевић. 

У односу на број становника, Зрењанин је град у ком се епидемиолошка ситуација може сматрати у потпуности стабилном и под контролом, што истичу и стручњаци. У нашем граду потврђена су до сада 22 случаја заразе коронавирусом, што износи свега 0,3% у односу на укупан број заражених у Републици Србији. Свакако је томе допринела и добра организација рада здравствених установа и ефикасно прилагођавање условима ванредног стања, као и све благовремено предузете превентивне мере на спречавању епидемије. То се, осим  здравствених, односи и на установе социјалног збрињавања, геронтолошке домове и друге установе у којима је повећан ризик од појаве коронавируса.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5610/Pukovnik_Aminjev_0.jpg