Завршена и обнова споменика на “Бошњаковом салашу”, поред пута за Михајлово

Завршени су рестаураторски радови и обнова још једног споменика посвећеног жртвама Другог светског рата, на “Бошњаковом салашу”, у зрењанинском атару, поред пута за Михајлово, на месту где су 26. јула 1941. године трагично изгубили животе наши суграђани Ружа Шулман, Владимир Коларов Коча, Франк Самуел Шандор и Кикинђани Алдан Тиберије и Стојан Арсенов. Њих је фашистички окупатор погубио у знак одмазде, након што је партизански одред запалио жито, недалеко од места где се данас налази споменик. 

Скрајнут од погледа и удаљен око четири километра од улаза у град, споменик је годинама пропадао, да би, на иницијативу становника насеља “Ружа Шулман” и чланова Организације резервних војних старешина Зрењанин, у претходне две године било организовано уређење простора око споменика и обележавање годишњице од трагичних ратних догађаја 1941. године. Прошле године је постављена пригодна плоча, која указује на симболику споменика и његовог аутора, арх. Тибора Бенцеа, а простор је оплемењен и постављањем стола и две клупе за одмор. 

Акцији су се прикључили и Град Зрењанин и ЈКП “Чистоћа и зеленило”, да би, под стручним надзором Завода за заштиту споменика културе града Зрењанина, овог пролећа споменик био обновљен по првобитној замисли аутора, архитекте Тибора Бенцеа. Радове су финансирали Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и Град Зрењанин.

- Према идејном решењу усвојене су и изведене измене које је аутор замислио у првобитном пројекту пре педесетак година, а које тада нису изведене. Урађени су коси насипи од шљунка, који представљају везу са околним тереном. На самој бетонској плочи изведени су детаљи који су јако важни за аутора. “Канали разарања-пут доласка агресора”, како их он назива, илуструју успутна разарања агресора, која зауставља бетонски обелиск, као симбол вечитог стражара. Ствара се утисак да су шиљци заустављени у агресији. Оштећене ивице канала појачавају утисак разарања. Дислоцирана је и прилазна стаза са десне стране обелиска. Такође, дислоцирана је и плоча са епитафом и постављена под углом ради пријатнијег сагледавања и читања текста”, објаснила је Драгана Шијак, архитекта конзерватор – виши стручни сарадник у Заводу за заштиту споменика културе Зрењанин.

Након што је 26. јула прошле године положио венац на споменик, помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић истакао је жељу локалне управе Града Зрењанина да свако обележје на страдале у свим ратовима буде увек одржавано и да буде подсетник, да грађани Зрењанина мисле на своје хероје.
- Најпотребније је скретати на то пажњу младима, ко и на који начин треба да им буду узори. Овде су стрељани хероји из Другог светског рата, које је 23. јула 1941. године окупатор ухапсио, а 26. јула, после мучења, на овом месту и погубио. Насеље у месној заједници “Доситеј Обрадовић” носи име Руже Шулман, улица Коче Коларова, а овде су такође стрељани и родољуби из Кикинде. Свима, на овом месту, одајемо почаст и шаљемо поруку да их нећемо заборавити - рекао је том приликом Радишић.   

Ружа Шулман рођена је 6. јануара 1917. године у Великом Бечкереку, од родитеља Емануела и Терезе Шулман. У родном граду похађала је Трговачку академију, где се упознала са Владимиром Коларовим Кочом. Временом му је постала вереница, а под његовим утицајем и следбеник марксистичке мисли и члан Комунистичке партије Југославије.

Непосредно по фашистичкој окупацији тадашње Краљевине Југославије и нашег града, активно је учествовала у организовању партизанског покрета отпора, заједно са Кочом Коларовим, Франком Самуелом Шандором и Зораном Нићетином. Нажалост, група је већ 23. јула 1941. године била откривена и похапшена од стране окупационих власти, да би три дана касније њени припадници били и погубљени.

Место стрељања обележено је након рата спомеником, а у периоду интензивног ширења и развоја града, именом Руже Шулман названо је једно од већих нових градских насеља. Једна од најзначајнијих градских улица носи назив Коче Коларова, а по њему је названа и Зрењанинска гимназија, које је то име носила у периоду од 1977-1993. године. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5639/Spomenik_Bosnjakov_salas_0.jpg