Градоначелник отворио ретроспективну изложбу поводом јубилеја уметника Виорела Флоре - 70 година живота и 50 година уметничког рада

Ретроспективна изложба слика Виорела Флоре, уметника из Зрењанина, свечано је отворена синоћ у салону Народног музеја, уз присуство бројних поштовалаца његовог рада, сарадника и пријатеља, а изложбу је прогласио отвореном градоначелник Зрењанина, Симо Салапура
 
Изложба је организована поводом 70 година живота и 50 година признатог уметничког рада, а Виорел Флора представио се публици сликама које су настале у различитим периодима уметниковог живота и старалаштва, од студентских дана до данас. Радови се тематски могу поделити у више засебних целина, као што су историјске композиције, портрети, пејзажи, актови, али и копије великих мајстора. Кроз радове Виорела Флоре се тематски провлаче велики људи (и њихова дела), било да су они значајне историјске личности или потичу из уметничког света, али и метафизичке трансформације енергија које постају полазна тачка његовог стваралаштва.
 
 
 
 
На отварању су говорили в.д. директора Народног музеја Зрењанин Синиша Оњин, ликовни уметник Александар Качар, привредник Будимир Јовановић, градоначелник Симо Салапура и сам Виорел Флора, који је подсетио на изложбу цртежа коју је имао у Културном центру Зрењанина.
“Педесет година је дуг временски период, протекао уз много труда и рада, много је лепих ствари које треба поменути. Пошто сваке теразије имају два таса, оне ружне ћемо овом приликом заборавити”, поручио је кратко Флора.  
 
Захвалио се на подршци Граду Зрењанину и привредницима који су му помогли у раду, Народном музеју, за организацију ове изложбе и Народном позоришту, у ком је провео радни век.  
 
 
 
 
Адела Флора, ћерка Виорела Флоре, прочитала је надахнуто размишљање шестогодишње Александре Кардош о уметнику и уметности, док је Александар Качар, један од ученика Виорела Флоре, предочио публици богату уметникову биографију. Будимир Јовановић говорио је о успешној сарадњи с Виорелом Флором, која је резултовала израдом неколико врхунских радова и великих платна -“Великани Србије”, “Косовски бој”, “Солунски фронт” и “Војвода Живојин Мишић”, који су заузели истакнуто место на овој изложби, а иначе красе пословне просторије предузећа чији је власник Јовановић.
 
 
 
 
Градоначелник је уметнику пожелео дуг и креативан живот и добро здравље, уз наставак његове успешне сарадње с Градом Зрењанином. С обзиром да је Виорел Флора недавно завршио израду мурала посвећеног нашој истакнутој спортисткињи, Маји Огњеновић, градоначелник је у спортском духу поручио да је признати уметник “поникао у Зрењанину, и њему остао веран током целе професионалне каријере”.
“Најдуже времена провео је у једном клубу - Народном позоришту, где је остварио и врхунске резултате. Наступао је и за друге селекције, с једнаким успехом био је у тимовима цртача, дизајнера, сликара, илустратора, графичара, са небројено много утакмица и ефектних потеза. Неки од његових резултата - пре свега мислим на мурале - трајно су забележени на јавним градским површинама, као високи домети његових наступа. Иако му каријера траје већ пет деценија, не помишља да напусти терен и равноправно се надмеће с млађима од себе. Попут правог капитена, предводи селекцију ветерана и неуморно смишља тактику за наредне наступе”, рекао је градоначелник, отварајући изложбу. 
 
 
 
 
Сликар, педагог, сценограф и дизајнер, Виорел Флора је рођен 1952. у Банатском Новом Селу код Панчева. Завршио је сликарски одсек Ликовне академије у Београду 1977. у класи чувеног професора Милоша Бајића. Два пута је, као стипендиста француске владе, био на стручном усавршавању у Паризу од 1981. до 1983. године. Члан је пет уметничких удружења. Излагао је на око 40 групних и 25 самосталних изложби, од којих три у Паризу. Добитник је девет награда и признања за уметнички рад и сензибилитет, од којих се посебно истиче Награда града Зрењанина 1998. године. Аутор је бројних сценографија и сценографских решења за Народно позориште “Тоша Јовановић”, плаката, диплома, илустрација за књиге и др. У јавном простору извео је пет вајарских радова и више мурала, од којих је најпознатији “Бечкеречка тврђава” у зрењанинској Градској башти из 2004. године, а последњи, посвећен прослављеној одбојкашици Маји Огњеновић, завршио је пре непуних месец дана. 
    
Надлежни кустос изложбе у Народном музеју Зрењанин је Дејан Воргић, историчар уметности.
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6629/FLORA_IZLOZBA_2022_0.jpg