Градско веће утврдило предлог Закључка о утврђивању Нацрта Плана развоја града Зрењанина за период 2023-2030. године и позвало грађане да доставе сугестије

Седница Градског већа града Зрењанина, 22. у актуелном сазиву, одржана је данас са само једном тачком дневног реда: разматрањем Предлога Закључка о утврђивању Нацрта Плана развоја града Зрењанина за период 2023-2030. године. Председавајући Градског већа, градоначелник Симо Салапура, указао је на значај израде и усвајања оваквог документа, захвалио се члановима радне групе која га је начинила и позвао грађане и јавност да се у наредних месец дана укључе у јавну расправу и дају допринос изради коначне верзије Плана развоја града, која ће се потом наћи пред одборницима Скупштине града.
 
 
 
 
Израда Плана развоја града поверена је Фондацији за развој економске науке (ФРЕН) из Београда, чији је оснивач Економски факултет Универзитета у Београду, а директор наш суграђанин, проф. др Дејан Молнар. Он је овом приликом и презентовао нацрт плана, указујући на најзначајније сегменте, како се до њега дошло и фазе имплементације. Рекао је да је данас представљена визија града Зрењанина за 2030. годину и начини на које ће та визија бити реализована. 
“Дефинисани су основни развојни правци, којих је пет, одговарајући број приоритетних циљева и мера помоћу којих ће се визија и остварити. Најважније за овај документ јесте што су њега писали актери са локалног нивоа, односно грађани Зрењанина. Није писан по канцеларијама и кабинетима, већ се у процесу израде изашло у јавност, кроз партиципацију представника цивилног сектора, невладиних организација, удружења грађана, представника приватног сектора и привредника. Заједнички се дошло до најважнијих приоритета који у граду Зрењанину треба да се остваре у наредном планском периоду. Важно је да се у нацрту плана налази само оно што су надлежности и ингеренције локалне самоуправе, није било великих недостижних тема које остају “мртво слово на папиру”, већ се акценат ставља на сегменте који, они који који буду водили град Зрењанин у наредном периоду, могу да кроз своје инструменте реализују. Посебно истичем рурални развој, развој предузетништва и све оно што се тиче Зелене агенде, односно транзиције ка зеленој економији”, казао је Молнар. 
 
 
 
 
Координаторка радне групе за израду Плана развоја града, Јелена Травар Миљевић, рекла је да за град Зрењанин он представља “кровни” документ, којим се дефинишу приоритетни циљеви и мере које желимо да достигнемо до 2030. године. 
“Сам процес израде је био трипартитиван и радили смо у пет тематских група, у оквиру којих смо дефинисали мере и циљеве, а то су: локални економски развој, друштвена кохезија, инфраструктура, нама можда најважније Зелена агенда, и на крају менаџмент, односно управљање у јавном сектору”, казала је Травар Миљевић. 
 
 
 
 
Један од чланова радне групе, директор Регионалне привредне коморе у Зрењанину, Предраг Станков, истакао је да документ “покрива” све аспекте друштва, где је привреда веома важна, од самосталних предузетника до великих привредних друштава, 
“План развоја даје циљеве и мере како до њих стићи, како град да се развија и како да се развијају пословне зоне, односно како да се развија економија града, што на неки начин представља и основу како даље да се развија Зрењанин у целини”, казао је Станков.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7140/Gradsko_vece_Plan_razvoja_grada_0.jpg