Свечано уручене Светосавске стипендије - Организација “Светосавље” наставља с подршком успешним ђацима из породица са више деце

Организација “Светосавље” уручила је данас, на свечаности у Народном позоришту “Тоша Јовановић”, традиционалне Светосавске стипендије, које је за ову школску годину заслужило пет студената и 16 ученика средњих школа са територије Града Зрењанина и општине Житиште. Стипендије је уручио председник Организације “Светосавље” Драган Видаковић, а свечаности су присуствовали и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, као и чланови Управног одбора “Светосавља”. 
 
Сврха Светосавских стипендија је да охрабре и помогну школовање деце која желе да уче и постижу одличне резултате, а потичу из породица са више деце слабијих материјалних могућности. Овогодишњи фонд за стипендирање износи укупно 1,3 милиона динара, а износ појединачних годишњих стипендија је 100.000 динара за студенте и 50.000 динара за ђаке, које се исплаћују у десет једнаких месечних рата.
 
 
 
 
Присутнима се, у име Града Зрењанина, градоначелника и у своје лично име обратио заменик градоначелника Саша Сантовац, који је истакао значај оваквих стипендија и захвалио организацији “Светосавље” што на овакав начин исказује значајну и важну друштвену бригу и одговорност.
“Често наглашавамо да је породица најважнији ослонац друштва. Град Зрењанин већ три године организује и манифестацију “Дани породице”, а наша подршка јачању породице и родитељства огледа се у све већим издвајањима из градског буџета, и то у више сегмената”, истакао је заменик Сантовац и додао да су ове године повећани износи стипендија које додељује град. 
 
“Прошлогодишњи износ студентских стипендија износио је 8.400 динара, а сада је 13.000 динара, такође, прошлогодишњи износ ученичких стипендија износио је 5.400, а сада је 8.100 динара и за ту намену ове године из градског буџета одређено је 22 милиона динара. Трудићемо се да у наредном периоду, у складу са приливом у буџет, тај износ још више повећамо. Својим радом и успехом ви, пре свега, на најбољи начин представљате себе, своју породицу и школу, али и свој град и своју земљу, где год одете”, поручио је студентима и ученицима Сантовац и позвао их да, након школовања, буду креатори привредног и друштвеног амбијента ове средине у годинама које предстоје.
 
 
 
 
“Зрењанин је данас град са више од 20 различитих градилишта стамбених и привредних објеката, а управо је пре неколико тренутака стигла вест о почетку изградње аутопута Београд-Зрењанин-Нови Сад, који ће нас повезати са два највећа града у Србији, али и свим најважнијим путним правцима у држави. Бенефите овакве инвестиције у овом тренутку не можемо ни да сагледамо, и за Зрењанин и за цео Банат”, рекао је Саша Сантовац.
 
Председник “Светосавља” Драган Видаковић подсетио је да је Светосавска стипендија установљена 2011. године и да се, осим примарног циља, њом жели указати и на значај и положај породица с више деце, на значај наталитета у нашем друштву, јер је то један од кључних проблема с којима се друштво, народ и држава суочавају.
"Желимо и да покажемо, као друштво, и да не да дозволимо да нико ко жели да учи несме у томе да буде спречен само зато што нема довољно материјалних средстава. Могу с поносом да кажем да је за ових тринаест година “Светосавље” укупно прикупило и издвојило за ове сврхе 15.780.000 динара, стипендирајући 78 студената и 180 ученика. Уверени смо да ће сви наши светосавски стипендисти једнога дана, када буду завршили своје школовање, запослили се, остварили каријере, такође имати потребу да буду солидарни и помажу другима којима буде потребно, на тај начин учествовати у кружењу доброте, како нас је учио проф др Владета Јеротић", поручио је Видаковић.    
 
 
 
 
У име стипендиста, захвалио се Марко Денда, ученик првог разреда Зрењанинске гимназије. 
 
“Светосавље” је и овом приликом доделило посебну захвалницу пријатељима организације, за подршку у остваривању његове мисије и циљева, коју су заслужили Народни музеј Зрењанин и Александар Блануша, власник и уредник информативног портала "Волим Зрењанин". У име Народног музеја признање је примио директор Синиша Оњин.
 
 
 
Свечаност доделе Светосавских стипендија увеличали су дечји црквени хор "Преподобни Рафаило Банатски", под управом вероучитељице Милице Ненин и вокална солисткиња Васкрсија Ковачевић, ученица одсека соло певања у Музичкој школи "Јосиф Маринковић", у класи професорке Ане Алексић Шајрер. 
 
 
 
Студенти који су добили Светосавске стипендије: 
1. Александар Раданов, Факултет уметности, Нови Сад
2. Алекс Сењи, Факултет техничких наука, Нови Сад
3. Марија Живковић, Факултет техничких наука, Нови Сад
4. Љубица Живковић, Економски факултет, Суботица
5. Сергеј Граховац, Географски факултет, Београд
 
 
 
Ученици који су добили Светосавске стипендије: 
1. Марко Денда, Зрењанинска гимназија  
2. Јелена Ненин, Зрењанинска гимназија
3.Софија Ћоровић, Медицинска школа, Зрењанин
4. Немања Симић, Економско трговачка школа „Јован Трајковић“, Зрењанин 
5. Лука Вуков, Зрењанинска гимназија
6. Марта Башић, Зрењанинска гимназија
7. Никола Шормаз, Електротехничка и грађевинска школа „Никола Тесла“, Зрењанин
8. Стефана Маргић, Медицинска школа, Зрењанин
9. Филип Поучки, Зрењанинска гимназија
10. Николај Радовановић, Средња пољопривредна школа, Зрењанин
11. Зорка Прстојевић  Зрењанинска гимназија
12. Милена Ћоровић, Медицинска школа,Зрењанин
13. Алекса Јанковић, Електротехничка и грађевинска школа „Никола Тесла“, Зрењанин
14. Страхиња Граховац, Економско трговачка школа „Јован Трајковић“, Зрењанин
15. Гордана Лазић, Зрењанинска гимназија
16. Милица Чорокало, Економско трговачка школа „Јован Трајковић“, Зрењанин

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7308/SVETOSAVLJE_UGOVORI_STIPENDIJE_2023_0.jpg