Zrenjanin izdvaja 32 miliona dinara za participativno budžetiranje - građani daju predloge

Zrenjanin je jedan od 10 gradova i opština u Srbiji u kojima se sprovodi projekat "Participativno budžetiranje" koji podrazumeva učešće građana u predlaganju i planiranju budžeta davanjem predloga za projekte koji su za njih od prioritetnog značaja, a potom i glasanje za njih. U tu svrhu Zrenjanin je opredelio sredstva u iznosu od čak 32 miliona dinara, što ga svrstava među lidere u lokalnim samoupravama učesnicama u projektu, a sredstva će biti raspoređena za realizaciju odabranih predloga u svim mesnim zajednicama.
 
Reč je o projektu EU kroz program "Podrška civilnom sektoru u 2013. godini" koji organizuje Balkanska istraživačka mreža (BIRN), uz podršku Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). 
 
 
Tim povodom juče je u Gradskoj kući održana konferencija za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, projektni koordinator BIRN-a Slobodan Georgiev i projektni menadžer NALED-a Ivana Bogosavljević Čikić, a konferenciji je prisustvovala i načelnica Odeljenja za finansije Gradske uprave Žana Šahović.
 
Gradonačelnik Janjić istakao je da je Grad Zrenjanin opredelio značajna sredstva za projekat kakav do sada nije rađen u našem gradu i da se radi o dodatnim sredstvima za pomoć mesnim zajednicama, jer se dosta novca već izdvaja za izgradnju infrastrukture u njima.
- Na ovakav način građani nisu mogli da učestvuju u kreiranju budžeta. Sada će svaka mesna zajednica, praktično, biti glasačko mesto za sebe i građani sa tih teritorija će prvo predlagati šta je to što za taj novac žele da urade u svojim sredinama, a kasnije će se za te projekte glasati i oni koji budu odabrani biće i realizovani u 2016. godini. U proces predlaganja krećemo vrlo brzo i građani će svoje želje moći da dostavljaju već od narednog ponedeljka, 30. novembra – objasnio je gradonačelnik i dodao da će cela akcija biti sprovedena u saradnji s Kancelarijom za mlade i mesnim zajednicama.
 
 
On je kazao i da građani neće morati posebno da sastavljaju ili pišu projekte, već da, jednostavno, daju predloge i iznose ideje o tome šta bi bilo potrebno i korisno za njihove sredine. Predlozi će se od građana prikupljati u Gradskom uslužnom centru, putem sajta i fejsbuk stranice grada Zrenjanina, u prostorijama mesnih zajednica i putem štandova na prometnim gradskim lokacijama. Prikupljanje predloga biće realizovano u periodu od 30. novembra do 7. decembra, a glasanje u utorak, 15. decembra.
 
Participativno budžetiranje se, po rečima Ivane Bogosavljević Čikić, odnosi na osluškivanje potreba građana, ali i privrede, što je za NALED, kao partnera na projektu, od posebnog značaja. To se najbolje vidi kroz rad privrednih saveta.
- Privredni savet je savetodavno telo gradonačelnika u kom se zajednički donose odluke radi lakšeg poslovanja na lokalu. U ovom slučaju to bi značilo da privredni savet može da predlaže projekte koji mogu biti višestruko korisni i za same građane. Na taj način zajednica pokazuje da je društveno odgovorna – naglašava Bogosavljević Čikić i dodaje da će učešće u procesu participativnog budžetiranja biti i jedan od kriterijuma u programu sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem koji sprovodi NALED.
 
 
Projektni koordinator BIRN-a Slobodan Georgiev rekao je da je Zrenjanin, u odnosu na druge gradove, odabrao jedan specifičan način da izvede ovaj projekat, kao i da je prema visini predviđenih sredstava apsolutni lider među gradovima i opštinama koje učestvuju u projektu. Po njegovim rečima, osnovna ideja projekta je da građani svoje predloge dostavljaju lokalnim administracijama, da one te predloge pregledaju, razvrstaju i stave ih na glasanje.
- Tako odabrani predlozi našli bi svoje mesto u budžetu, čime se građanima pruža mogućnost da direktno participiraju, odnosno učestvuju u kreiranju budžeta. To doprinosi i povećanju transparentnosti rada lokalne samouprave. Budžet nikada nije moguće napraviti tako da sve strane apsolutno budu zadovoljne i da sve želje budu ispunjene, već je on odraz onoga što je moguće u jednoj godini uraditi i na tom nivou želimo da uključimo građane, u slučaju Zrenjanina, iz svih njegovih mesnih zajednica – naveo je Georgiev i pozvao Zrenjanince da uzmu aktivno učešće u predlaganju i realizaciji projekta participativnog budžetiranja.