Vredna oprema Poljoprivrednoj školi

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima, pomoćnikom Duškom Radišićem i članom Gradskog veća za resor prosvete Slavišom Vlačićem, posetio je danas Poljoprivrednu školu, koja je dobila vrednu donaciju - opremu i mehanizaciju, čija je nabavka realizovana projektom Evropske unije. Vrednost projekta je 200 hiljada evra, a reč je o sredstvima namenjenim za određen broj poljoprivrednih škola u Srbiji koja su obezbeđena zahvaljujući britanskoj ambasadi u Srbiji. Rolo baler, freza, pneumatske makaze za rezidbu voća, refraktometar, samo su deo opreme koja je stigla u školu i primenjuje se u praktičnoj nastavi.
 
 

Gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je značaj učešća u ovakvim projektima i naglasio važnost apliciranja ka evropskim fondovima.
“Značajno je različitim projektima obezbediti sredstva, i u Poljoprivrednoj školi je predstavljen najbolji primer realizacije projekata prekogranične saradnje. Grad Zrenjanin pružiće podršku u pisanju projekata, ali i predfinansiranju, kako ostalim školama, tako i sportskim klubovima. Takođe, ova škola je i dobar primer dualnog obrazovanja, gde se na najbolji način stiče praktično znanje, koje učenici primenjuju i na sopstvenim imanjima.”, naglasio je Janjić. 
 
 

Savremena mehanizacija osnovni je preduslov za postizanje zapaženih rezultata u poljoprivrednoj proizvodnji. Godine 2015. usledio je poziv EU za učešće na konkurs, a na osnovu potreba škole on se realizuje. Direktorka Poljoprivredne škole Milica Damjanović-Tomin kaže da je proces realizacije projekta dug, ali da je značaj dobijene opreme nemerljiv, da sledi i opremanje farme. Po njenim rečima, očekuje se i isporuka novog traktora, čime će praktična nastava biti na znatno višem nivou.
 
U narednom periodu očekuje se isporuka ostatka opreme, koju će, u zavisnosti od obrazovnog smera koji pohađaju, koristiti uglavnom svi učenici, kojih je u ovoj školi ukupno 500 .