Prvi sekretar ambasade Češke Republike Petra Feikova u Zrenjaninu

Prvi sekretar ambasade Češke Republike u Srbiji i konzul Petra Feikova posetila je danas Zrenjanin. U Gradskoj kući za nju je upriličen prijem, a potom je u Izložbenom salonu Istorijskog arhiva otvorila izložbu “Životni put Karla IV u četrnaest tačaka - Car na četiri trona”, posvećenu tom znamenitom češkom vladaru.
 
 
 
Izložbu je ambasada Češke Republike postavila u Beogradu u saradnji s Etnografskim muzejom u sklopu obeležavanja 700. godišnjice od rođenja Karla Luksemburškog - Karla IV (1316-1378), češkog kralja od 1346. godine i vladara Svetog Rimskog Carstva za čiju je prestonicu odabrao Prag. Taj grad postao je ubrzo jedan od najvažnijih kulturnih i intelektualnih središta u srednjevekovnoj Evropi.
 
 
 
Najviše pažnje Karlo IV posvetio je ekonomskom i intelektualnom razvoju zemalja Češke krune. Osnovao je 1348. godine Karlov Univerzitet u Pragu, prvi Univerzitet u carstvu. Ponosio se tim gradom i sagradio je u njemu neke od najvećih znamenitosti sačuvane do danas - Karlov most, dvorac Hradčane, katedralu Sv. Vita, dvorac Karlštejn. Po njemu se danas zovu i Karlov trg, Karlova ulica, čuveno banjsko i turističko mesto Karlove Vari...
 
 
 
Upravo iz razloga što je Prag jedna od omiljenih destinacija đačkih ekskurzija zrenjaninskih srednjoškolaca i turista iz našeg grada, postavljena je ova izložba, kako bi putnicima u Češku približila njihovu istoriju i čuvenog vladara. 
 
Poseta Petre Feikove počela je prijemom u Gradskoj kući, gde je razgovarala s pomoćnikom gradonačelnika Duškom Radišićem i članom Gradskog veća Slavišom Vlačićem, a potom su ona i Radišić svečano otvorili izložbu. Tom prilikom, Feikova je istakla da je izložba pripremljena povodom obeležavanja 700. godišnjice rođenja Karla IV. 
- Izložba je do sada predstavljena u Beogradu, Beloj Crkvi, Kragujevcu i nekim drugim gradovima Srbije. Značajna je zbog same ličnosti Karla IV, najvećeg kralja naše zemlje koji se, u stvari, smatra ocem naše države, a mi svi još uvek osećamo da je on otac naše istorije - poručila je predstavnica ambasade Češke Republike.  
 
 
 
Izložba je u Zrenjaninu postavljena u saradnji s Istorijskim arhivom i Turističkom organizacijom grada, čiji je predstavnik Jaroslav Stevanov naglasio značaj Praga kao turističke destinacije i istakao da je konzulka Feikova u našem gradu naišla na lep prijem.
- Očekujemo da ovu izložbu posete učenici svih gradskih škola, da će to biti svojevrstan čas istorije i da će oni koji budu išli u Prag imati neka predznanja o tome. Grad Zrenjanin, Istorijski arhiv i Turistička organizacija su se zaista potrudili da našim sugrađanima prirede ovu lepu izložbu, koja će moći da se pogleda u narednih mesec dana - kazao je Stevanov.