Manifestacija ''Žogarija - Loptarija'' 31. maja na Trgu slobode

Zrenjanin će i ove godine biti jedan od organizatora regionalne sportsko-zabavno-edukativne manifestacije školaraca uzrasta od prvog do četvrtog razreda “Žogarija-Loptarija”, koja će se održati na Trgu slobode, narednog petka, 31. maja, uz učešće osam osnovnih škola sa teritorije grada, saopštili su organizatori manifestacije na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući.
 
“Žogarija-Loptarija” biće u Zrenjaninu, ujedno, i u znaku ženskog rukometa, jer se istoga dana, od 20.15 časova, u “Kristalnoj dvorani” igra utakmica baraža za učešće na Svetskom prvenstvu u Tokiju Srbija-Poljska. Utakmica će biti i promovisana na “Žogariji-Loptariji”, gde će biti prisutne i dve naše reprezentativke, koje će pozdraviti sve učesnike manifestacije. 
 
 
 
Tim povodom novinarima su se obratili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković, direktor manifestacije “Žogarija-Loptarija” za Srbiju Goran Delić i moderator Bogoljub Grujić.    
 
Simo Salapura istakao je da ova, predolimpijska 2019. godina, u Zrenjaninu protiče u znaku mnogih sportsko-rekreativnih, takmičarskih, edukativnih, zabavnih, humanitarnih manifestacija koje se, nekako, sve okreću oko pojma “sport” i to je ono što je značajno.
- Godina protiče i u znaku sportskih jubileja, godišnjica osnivanja rvačkih, rukometnih, fudbalskih, karate klubova, kojima budimo sećanja na dane kada smo bili, a sada smo ponovo, grad sporta. Juče smo takođe bili domaćini jedne regionalne manifestacije “Sportskih igara mladih” koja je, poput “Žogarije-Loptarije” stigla u Zrenjanin, i šalje iste poruke za mlade: bavljenje sportom, zdravi stilovi života, tolerancija, fer-plej, naravno i druženje s vrhunskim sportistima, druženje među osnovcima, a za pobednike i druženje na finalnim takmičenjima - poručio je Salapura i još jednom naglasio da je želja Grada Zrenjanina da ima dobru saradnju, kako s nacionalnim sportskim savezima, tako i s organizatorima ovakvih manifestacija, koje imaju za cilj da naše najmlađe sugrađane usmere ka pravom putu, a to je put sporta i put zdravlja.    
 
 
 
Vukosava Đapić Atanacković pozvala je roditelje i decu da dođu na manifestaciju, da gledaju, učestvuju i druže se međusobno na našem gradskom trgu, a Goran Delić objasnio je da “Žogarija-Loptarija” u Srbiji startuje 29. maja u Raškoj, gradu pobedniku iz prethodne sezone, i da potom sledi Zrenjanin, dva dana kasnije. Ujedno se zahvalio na podršci i pomoći pri organizaciji manifestacije Gradu Zrenjaninu i Sportskom savezu grada.
- Želimo manifestacijom i da probijemo neke barijere i sama pravila takmičenja su tako koncipirana da u njima učestvuju ne samo učenici iz redovne populacije, već i deca s posebnim potrebama, u čemu im pomažu i zajedno učestvuju i njihovi nastavnici, ekipe su kombinovane između dečaka i devojčica i svi zajedno uče da poštuju jedni druge, ali i da poštuju samu igru i sudije. “Žogarija-Loptarija” ove godine širi svoju aktivnost sa prolećnog i na jesenji deo, i želja nam je da u nju uključimo sve osnovne škole sa teritorije Grada Zrenjanina, kojih ima dvadeset osam - naveo je Delić. 
 
 
 
“Žogarije-Loptarije” začete su pre 14 godina u Sloveniji, zahvaljujući angažovanju Slavka Sakelšeka iz Ljubljane, a potom su prihvaćene i na prostoru bivše Jugoslavije i regiona, tako da se danas održavaju u osam zemalja: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Austriji i Mađarskoj. U Srbiji se ove godine održavaju po deveti put, a bazni, matični grad za našu zemlju je upravo Zrenjanin. Pre Gorana Delića, funkciju koordinatora uspešno je obavljala naša sugrađanka Vesna Mađarov, sada Sakelšek.
 
Prošle godine u Zrenjaninu je održano i finale nacionalne manifestacije za Srbiju, na kom je najuspešnija bila ekipa Raške, koja je potom i predstavljala našu zemlju na regionalnom finalu u Sarajevu. Ove godine, tokom jeseni, domaćin nacionalnog finala biće Kopaonik, a regionalnog Beograd.