Kongres i forum u Zagrebu o javno-privatnom partnerstvu i povoljnom poslovnom okruženju

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić, učestvovali su na dva međunarodna skupa u Zagrebu, na niovu regiona jugoistočne Evrope, organizovana s ciljem unapređenja poslovnog okruženja u lokalnim samoupravama, kao i implementacije javno-privatnog partnerstva u razvoju infratsrukture. 
 
Učešće predstavnika Grada Zrenjanina na kongresu "Povoljno poslovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi" omogućila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), dok je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) zaslužna za prisustvo našeg grada na trećem forumu "Jugoistočna Europa – infrastruktura – javno-privatno partnerstvo". S obzirom na aktivno učešće Zrenjanina u obe navedene organizacije, kao i težnji naše lokalne samouprave da unapređuje poslovno okruženje i radi na jačanju javno-privatnog partnerstva, iskustva koja su poneta iz glavnog grada Hrvatske biće dobrodošla u daljim aktivnostima u ovim oblastima.
 
   
 
Kongres "Povoljno poslovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi" su otvorili i u njegovom radu učestvovali ministar poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Gordan Maras, predsednik Izvršnog odbora NALED-a Darko Vukobratović, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Heri Bezić i ambasador Nemačke u Hrvatskoj Hans Peter Annen. Učesnici iz  Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije pokušali su da odgovore na pitanja šta ove države i lokalne samouprave u njima mogu da učine kako bi podržale ekonomski razvoj i unapredile konkurentnost čitavog regiona.
 
U drugom delu skupa upriličena je dodela sertfikata prvim opštinama i gradovima koji su ispunili regionalne standarde povoljnog poslovnog okruženja, a dobili su ih Bjelovar i Ivanec (Hrvatska), Sanski Most (Federacija BiH), Prijedor (Republika Srpska), Strumica i Veles (Makedonija) i Pirot i Ruma (Srbija).
 
   
 
Ovom skupu, osim Bošnjaka i Radišića, prisustvovala je i direktorka Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj - Banat, Irena Živković. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, pojasnio je značaj postojanja povoljnog poslovnog okruženja i ocenio mesto našeg grada među drugim sredinama. 
- Da bi neka lokalna sredina mogla da dobije sertifikat o postojanju povoljnog poslovnog okruženja mora da ispuni najmanje 75% postavljenih kriterijuma, koji su svrstani u 12 kategorija. Između ostalih, mora da usvoji Strategiju održivog razvoja, da ima Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, privredni savet, da odgovarajuće promoviše javno-privatno partnerstvo, da nije kreditno zadužena u većem obimu i tako dalje. Zrenjanin jeste u društvu gradova koji ispunjavaju većinu kriterijuma, a na nama je da preduzmemo neophodne aktivnosti kako bi ih ispunili u celosti. Da se radi o sasvim ozbiljnoj stvari, govori činjenica da će opštine i gradovi koji žele da računaju na dolazak investitora morati da poseduju standard BFC (Business Friendy Criteria), kojim se dokazuje postojanje povoljnog poslovnog okruženja, baš kao što se moraju ispunjavati standardi u drugim oblastima, poput ISO ili HACCP standarda – kaže gradonačelnik Bošnjak.
 
Dvodnevni forum "Jugoistočna Europa – infrastruktura – javno-privatno partnerstvo" okupio je oko 70 predstavnika lokalne samouprave, državnih agencija, banaka, stručnih i konsultantskih agencija iz jugoistočne Evrope, koji su prezentovali najbolja rešenja i primere iz prakse implementacije javno-ptrivatnog partnerstva (JPP), s ciljem poboljšanja infrastrukture u oblasti transporta, energetike, ekologije, pa čak i u oblasti školstva, zdravstvene i socijalne zaštite. Između ostalog, diskutovalo se o trenutnoj situaciji za investiranje u regionu, faktorima rizika, pravnih okvira i mogućnostima projekata, pristupima JPP EU fondovima, prevazilaženju barijera koje prete razvoju projekata, a bilo je reči i o novim mogućnostima uspostavljanja JPP i identifikaciji novih zainteresovanih strana, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou.  
 
   
 
Prvog dana skupa najviše je bilo reči o pravnom okviru za JPP u regionu. Prema uspostavljenoj metodologiji koja je obuhvatila 19 indikatora (15 kvalitativnih i 4 kvantitativna) i rezultatima istraživanjima, ispostavilo se da se Srbija nalazi na sredini lestvice svih evropskih država u pogledu ambijenta za realizaciju JPP projekata, dok je trenutno Hrvatska na prvom mestu. Srbija treba da poboljša indikatore koji se odnose na izvodljivost projekata i ojača kapacitete lokalne samouprave za realizaciju JPP, kroz prevazilaženje fiskalnih i zakonskih poteškoća.
 
Drugi dan foruma bio je posvećen velikim projektima iz ove oblasti, kao što su izgradnja aerodroma, transporta, puteva, ali i projektima u vezi sa izgradnjom grupe škola, zatvora, centara za stare. Veliki je fokus na uvođenju energetske održivosti prilikom izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih zgrada. Najviše projekata, generalno, ima u obrazovanju i obezbeđivanju javnih usluga, ali su projekti u oblasti transporta najveće finansijske vrednosti. Ovaj skup pružio je odlične mogućnosti za ostvarivanje novih kontakata u ovoj oblasti.