''Naša jezera'' - za oživljavanje Čenćanskih jezera

U organizaciji Udruženja građana "Čenćanska jezera" i uz pomoć Grada Zrenjanina i kompanije NIS, na ovim jezerima održana je manifestacija folklornog stvaralaštva pod nazivom "Naša jezera". Uz učešće šest folklornih ansambala, gostiju iz Hrvatske – opština Krnjak i Vojnić i opštine Lajkovac, u prisustvu brojnih zvanica iz političkog života grada i meštana Čente, manifestacija je imala za cilj da ukaže na značaj Čenćanskih jezera, da podstakne oživljavanje i oplemenjivanje tog prostora i doprinese aktivnostima koje će se s tim ciljem preduzimati u narednom periodu. Organizarori već sada najavljuju da će manifestacija "Naša jezera" postati tradicionalna i da naredne godine sledi novo, još masovnije okupljanje. 
 
 
Kako je pomenuo gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, otvarajući manifestaciju, najveći broj stanovnika Zrenjanina i ne zna da ovakav prirodni biser postoji u njihovom neposrednom okruženju, kao što, nažalost, većina ne zna ni za baru Okanj ili jezero Čepel u Zrenjaninu, niti je posetila Banju Rusandu. I ovo okupljanje, po njegovim rečima, prilika je da se ukaže na značajne mogućnosti  prirodnih dobara kojima raspolažemo.
- Turizam je neiskorišćeni resurs Grada Zrenjanina, a mogu da kažem i Srbije uopšte, i ova lokalna administracija će se potruditi da različitim akcijama to pokrene, da što više turista, kako domaćih, tako i iz inostranstva, budu gosti našeg grada – istakao je gradonačelnik Janjić. 
 
   
 
Upravo na Čenćanskim jezerima Zrenjaninci i Čenćani ugostili su prijatelje iz bratske opštine Krnjak i susednog Vojnića, sa Korduna, u Karlovačkoj županiji u Hrvatskoj, koji su rado prihvatili poziv za učešće svojih folklornih grupa na ovom susretu. S njima je bio i načelnik opštine Krnjak, Dejan Mihajlović, koji je druženje dece i omladine ocenio posebno značajnim u okviru saradnje dve sredine. 
-  Do ove saradnje je krenulo na inicijativu upravo meštana Čente, koju smo mi vrlo rado prihvatili. Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji usledio je niz poseta, kulturnih razmena, tako da smo sada već peti put na području Zrenjanina. Težimo tome da se naša omladina druži, da se međusobno bolje upoznaju, da to bude osnov saradnje, a onda će iz toga sigurno uslediti i privredna saradnja – kazao je Mihajlović.  
 
   
 
Na manifestaciji "Naša jezera", osim folklornih ansambala iz Krnjaka i Vojnića, nastupili su i ansambli iz Perleza i Knićanina, kao i domaćina iz Čente. Jedan od glavnih organizatora manifesatcije, odbornik Skupštine grada Zrenjanina i član Upravnog odbora Udruženja građana "Čenćanska jezera", Milan Mrkobrad, ističe da će Udruženje nastaviti s radom i ulaganjem u jezera. 
- Nastavićemo s rešavanjem problema infrastrukture i svega ostalog što pripada ovim jezerima, a nastavićemo i s organizovanjem manifestacije koju danas promovišemo. Velika površina oko jezera, ukupno 24 hektara, omogućava i sportske aktivnosti i brojne dodatne sadržaje i mislim da je zaista vreme da se na ovom prostoru nešto značajnije uradi, na dobrodit svih građana – rekao je Mrkobrad. 
 
   
 
Čenćanska jezera nalaze se na samo kilometar jugozapadno od Čente i od magistralnog puta Beograd - Zrenjanin, praktično na polovini rastojanja između dva grada, ali i na istoj udaljenosti od Pančeva. Predstavljaju zaostale vodene površine Tamiša, koje se, nakon poplava sedamdesetih godina devetnaestog veka, više nisu vratile u obližnje rečno korito. Čine ih dva manja jezera, od kojih je veće površine 2,5 hektara i dubine oko 20 metara. Vikendima, tokom leta, na jezerima se okupi i više od hiljadu izletnika, među kojima veliki broj iz Beograda.