Vraćena petokraka na spomen-obeležje u Čenti - poštovanje slobodarske prošlosti

Juče je u Čenti održana svečanost na kojoj je vraćena petokraka na spomen-obeležje palim borcima u Drugom svetskom ratu, podignuto u centru tog sela 1945. godine. Nakon što je, tokom poslednje dve decenije, veći broj ovakvih spomenika ruiniran, bez adekvatnog održavanja i prepušten zaboravu, tokom poslednjih godina počela je njihova obnova i vraćanje u izvorno stanje, kao deo širih društevnih kretanja i poštovanja antifaštičkih i slobodarskih tekovina i vrednosti.
 
   
 
Ocenjujući jučerašnji čin upravo kao poštovanje prošlosti, a radi stvaranja budućnosti, sekretar Skupštine grada Zrenjanina Milan Mrkšić rekao je da se nastavljaju obećane aktivnosti na obnavljanju spomenika i vraćanje ovom spomeniku kontura kakve je imao kada je podignut.
 
Jedan od inicijatora aktivnosti za povratak spomen-obeležja u izvorno stanje, stanovnik Čente i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina, Milan Mrkobrad, takođe je istakao značaj jučerašnjeg događaja, a u obraćanju prisutnima, predsednik Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Nedeljko Papić rekao je da su se borci, čija su imena uklesana u spomenik, borili pod zastavom na kojoj je bila zvezda petokraka.
- Čuvaćemo je, jer to zaslužuju oni koji su dali život za slobodu koju mi danas uživamo. Neka im je večna slava i hvala, poručio je Papić. 
 
        
 
Svečanosti u Čenti prisustvovalo je više funkcionera lokalne samouprave u Zrenjaninu i odbornika Skupštine grada, načelnik srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, gosti iz bratske opštine Krnjak i opštine Vojnić u Karlovačkoj županiji u Hrvatskoj, učesnici Drugog svetskog rata, predstavnici SUBNOR i meštani Čente.