U pripremi lokalni akcioni plan za sprovođenje Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti

Lokalna samouprava Zrenjanin potpisala je u septembru prošle godine Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, koju je 2006.godine sastavio i ponudio na potpisivanje Savet evropskih opština i regiona (CEMR).
 
Potpisivanjem ovog dokumenta, zrenjaninska lokalna samouprava obavezala se da će u roku od dve godine sačiniti Akcioni plan za njenu primenu. U saradnji sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona (SALAR), 20. i 21.oktobra, u Beogradu je, uz podršku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) organizovana dvodnevna obuka, koja će doprineti da Akcioni plan za sprovođenje evropske povelje na najbolji mogući način obuhvati problematiku lokalne zajednice iz oblasti rodne ravnopravnosti.
 
 
Obuci su prisustvovali i predstavnici Grada Zrenjanina, Ljubomir Stanisavljev, predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina i Ljiljana Lazarević, koordinatorka za rodnu ravnopravnost u Gradskoj upravi Zrenjanin.
 
Obuku su vodile ekspertkinje iz Srbije i Švedske, u okviru Programa "Podrška lokalnim  samoupravama u  Srbiji  u  procesu  evropskih integracija" koji podržava Kraljevina Švedska. Do sada je u Srbiji Evropsku povelju potpisao 21 grad/opština.