Jubilej Društva inženjera i tehničara Zrenjanin

Društvo inženjera i tehničara Zrenjanin obeležava tridset godina od osnivanja i rada i tim povodom danas je, za predstavnike te organizacije, organizovan prijem u kabinetu gradonačelnika Čedomira Janjića.

Tokom razgovora, predstavnici društva - Milorad Rančić, predsednik, Milan Zečar, potpredsednik i Nikola Adamović, sekretar, upoznali su gradonačelnika i njegove saradnike sa dosadašnjim radom, ostvarenim rezultatima, a bilo je reči o značajnoj ulozi koju ta organizacija ima u gradu i okolini, posebno u oblasti privrede. 

Značajan jubilej je, kako navode, prilika da se osvrnu na ono čime su se bavili tokom svog rada, ali i prilika da se zahvale svima koji su, zajedno sa njima, u tom radu učestvovali i na taj način pomogli rad društva, pa je današnja poseta gradonačelniku upriličena i kako bi Zahvalnicu za dosadašnju pomoć i dobru saradnju Gradu Zrenjaninu uručili gradonačelniku.

 

 

Zahvalivši na tome, gradonačelnik Janjić je ocenio značajnim rad ovog društva i istakao da, imajući u vidu dosadašnje aktivnosti i uspehe postignute ne samo na nivou našeg grada, na podršku i pomoć Grada mogu računati i ubuduće, a naglasivši i činjenicu da ta organizacija približava nauku i tehniku mladim naraštajima.

Milorad Rančić, predsednik Društva inženjera i teničara Zrenjanin kaže da ovo udruženje, koje je inače članica Saveza inženjera Srbije, sutra, 3. februara, obeležava svoj dan, Dan inženjera, a da će večeras u Baroknoj sali Gradske kuće biti održana i svečana sednica Skupštine tog društva.

- Trideset godina rada svakako je značajan jubilej i možemo se pohvaliti brojnim rezultatima. Pre svega bih istakao nekoliko aktivnosti, kao što su tribine koje su se odnosile na aktuelne teme, a koje su bile izuzetno posećene i kvalitetne. Zatim, naučno stručni časopis DIT, koji izlazi već dvadeset godina, a koji ima visok naučno stručni nivo na nacionalnom nivou. Značajno je pomenuti i dečiji stručni časopis "Moje novine" namenjen popularizaciji tehnike kod mladih, posebno kod učenika osnovnoškolskog uzrasta - rekao je Rančić.

 

 

Kako je naveo, Društvo inženjera i tehničara Zrenjanin je multidisciplinarno društvo jer okuplja stručnjake svih profila, koji su spremni da reaguju na određene teme i aktuelne situacije.

- U poslednjih godinu dana organizovali smo nekoliko aktuelnih tribina o zdravoj hrani, afla toksinu i genetski modifikovanoj hrani, što zaokuplja pažnju šire javnosti, imali smo i otvorenu, edukativnu, tribinu o uštedi energije, kao i vrlo interesantnu tribinu na temu elektromagnetnog zračenja i uticaju zračenja na zdravlje ljudi. Trudimo se da budemo uvek aktuelni i okupimo ljude, ali ne samo, stručnu javnost, već i građanstvo - rekao je još Milorad Rančić.  

Na večerašnjoj svečanoj sednici biće podeljene zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedncima, a biće predstavljen i najnoviji broj časopisa "DIT".

Govoreći o DIT-u, Milan Zečar je ukazao da je taj naučno stručni časopis, prvi put nagrađen 1997. godine, kao najbolja tehnička publikacija u Srbiji i da u njegovoj izradi učestvuju i Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" i Visoka tehnička škola,