Prijem za delegaciju Evropske mreže regiona za komunikacione tehnologije - ERNACT

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić danas je u Gradskoj kući primio višečlanu delegaciju Evropske mreže regiona za komunikacione tehnologije – ERNACT (European Regions Network for the Application of Communications Technology), iz Velike Britanije, Irske, Španije, Švedske i Rumunije, koja boravi u našem gradu u okviru saradnje sa Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – "Banat" (RCR "Banat"). Delegaciju ERNACT-a predvodio je generalni menadžer Kolm Kogan, iz Irske, a prijemu je, osim gostiju iz te organizacije i predstavnika RCR "Banat", prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić. 
 
 
Banat se prošle godine priključio internacionalnoj mreži regiona čiji je osnovni cilj saradnja u oblasti  razvoja i primene elektronskih usluga i realizacija programa i projekata u okviru Digitalne agende Evropa 2020. Članovi ERNACT-a su regioni iz Velike Britanije, Irske, Španije, Švedske, Češke, Rumunije i drugih zemalja članica EU.
 
Delegacija ERNACT-a imala je priliku da se upozna sa do sada implementiranim projektima elektronske uprave i unapređenja komunikacionih tehnologija na nivou lokalne samouprave, kao što su Sistem 48, dokument menadžment sistem, geografsko-informacioni sistem – GIS sistem, elektronsko glasanje, virtuelni matičar, My project i drugim. 
 
 
Direktorka  RCR "Banat" Irena Živković pojasnila je saradnju te organizacije, odnosno regiona Banata, sa ERNACT-om.
- ERNAKT postoji već više od dvadeset godina, bavi se komunikacionim tehnologijama i rezultat našeg članstva je da ćemo danas finalizirati još jedan projekat, koji je nedavno predat direktno u Brisel, a tiče se zapošljavanja mladih. Možda i najveći rezultat ove saradnje jesu razgovori o društveno-ekonomskom razvoju u celini. Naši regioni jesu međusobno prilično udaljeni, postoje različitosti u stepenu razvoja, ali zajednički cilj jeste postizanje evropskih standarda – istakla je Živković.  
 
Svaka saradnja na međunarodnom planu je dobrodošla, ocenio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić današnji sastanak i razgovor s delegacijom ERNACT-a. 
-  Gosti Zrenjanina danas su predstavnici regiona iz nekoliko evropskih zemalja i naš regionalni centar za razvoj pokazuje da prerasta Banat i povezuje nas ne samo s regionima s kojima se graničimo. Nadam se da će rezultat ove saradnje biti uspešni dogovori, dobri projekti i njihova realizacija – rekao je gradonačelnik Zrenjanina. 
 
 
Ispred Delegacije ERNACT-a novinarima se obratio Džerard Dajver, predstavnik regiona Donegal iz Irske, koji je izrazio zadovoljstvo posetom Zrenjaninu i Gradskoj kući i istakao da je cilj njihovog dolaska zajednički rad na različitim projektima. 
- Ciljevi u oblasti informacionih tehnologija su isti za sve regione, bez obzira kom delu Evrope pripadaju i upravo zbog toga smo ovde, da bismo zajedno radili na ispunjenju tih ciljeva, unapredili naše opštine i regione i obezbedili veću zaposlenost za ljude  – naglasio je Dajver nakon današnjeg prijema i razgovora u Gradskoj kući. 
 
Osim Banata, članovi ERNAKTA su regioni Donegal (Irska), Kantabrija (Španija), San Sebastijan (Španija), Olomuc (Češka), Zapadna Rumunija, Vesternorlends (Švedska) i Deri i Stroben (Engleska).