Rušenje Filkovićeve kuće - uklonjena krovna konstrukcija

Rušenje Filkovićeve kuće u glavnoj zrenjaninskoj ulici, započeto prošlog ponedeljka, odvija se planiranim tempom, a nakon raščišćavanja dvorišnog prostora objekta, prema Gimnazijskoj ulici, tokom prethodnih dana uklonjena je krovna konstrukcije, te su radovi postali vidljivi i iz Ulice Kralja Aleksandra.
 
Uklonjeni materijal odnosi se kroz Gimnazijsku ulicu, gde su, zahvaljujući angažovanju kompanije NIS, postavljene drvene talpe, kako teretna vozila ne bi oštetila upravo rekonstruisane trotoare i kolovoz u toj ulici. Preporuka građanima je da izbegavaju prolazak  delom Gimnazijske ulice od Jevrejske do Svetozara Markovića, a ako već moraju to da čine, da budu oprezni i da ne ulaze u prostor obeležen za kretanje vozila gradilišta. Prostor oko gradilišta obezbeđuju i pripadnici Komunalne policije.
 
 
Pešaci u Ulici Kralja Aleksandra se, dok traju radovi, mogu kretati u istom režimu kao i do sada.
 
Za kompletno rušenje zgrade određen je rok od 30 dana, odnosno očekuje se da Filkovićeva kuća bude uklonjena do početka "Dana piva", 26. avgusta.
 
Grad Zrenjanin je, dakle, preduzeo korake da reši komunalni problem u centralnoj zoni, prisutan još od 2009. godine, kada je zgrada iseljena i zabranjena za korišćenje i prostor ispred nje omeđen zaštitnom ogradom, da bi potom 2013. godine bio urušen i deo krovne konstrukcije.
 
 
Kako se navodi na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu, ovo klasicističko ostvarenje jednostavne kompozicije, podignuto početkom 19. veka, jedna je od najstarijih profanih građevina u gradu. Verovatno je nastala spajanjem dva objekta objedinjena zajedničkim krovom. Na to ukazuje krovna konstrukcija, nepravilan ritam otvora, kao i blaga denivelacija što je prouzrokovalo pukotine na fasadi na mestu spajanja objekata.
 
Na sajtu se dalje navodi da je zgrada dospela u lоšе stаnje zbоg stаrоsti i dоtrајаlоsti оpеkе i vеzivnоg mаtеriјаlа, a da je problem bio izražen zbog mešovitog vlasništva, nedostatku novca za njenu sanaciju, ali i nedostatku volje da se objekat zaštiti od daljeg propadanja.
 
 
Zavod navodi i uslove pod kojima je moguće ukloniti zgradu, između ostalog navodeći da stolarija mora biti demontirana sa postojećeg objekta i deponovana u pogodan prostor radi ponovne ugradnje ili izradi nove u svemu prema sačuvanim originalnim komadima, kao i da je neophodno, prilikom izgradnje novog objekta, da ulična fasada bude u potpunosti rekonstruisana prema prvobitnom izgledu.
 
U svakom slučaju, ono što su nedavno i obećali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i njegovi saradnici, ovo ruglo u glavnoj zrenjaninskoj ulici biće uklonjeno, samim tim i osigurana bezbednost građana u pešačkoj zoni, u kojoj će se rešavati i preostali komunalni problemi.