Peta ''Noć istraživača'' s najvećim brojem učesnika do sada

Manifestacija  "Noć istraživača" održaće se po peti put u Zrenjaninu narednog petka, 25. septembra, na najviše lokacija i uz najveći broj učesnika do sada – saopšteno je na konferenciji za novinare održanoj u Multimedijalnoj sali Gradske kuće. 
 
O programu i značaju manifestacije koja se organizuje u našem i u još devet gradova Srbije govorili su prof. dr Danijela Jašin i prof. dr Gordana Ludajić, sa Visoke tehničke škole strukovnih studija - organizatora "Noći istraživača" u Zrenjaninu, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i PR Kulturnog centra Zrenjanina Sandra Banjanin. Oni su, ujedno, pozvali sve naše sugrađane da tog dana posete manifestaciju, jer ih očekuje čitav niz zanimljivih programa i radionica i to na osam lokacija u centru grada: Kulturnom centru, Gradskoj narodnoj biblioteci, Narodnom pozorištu, Narodnom muzeju, Gradskoj kući, Istorijskom arhivu, Zrenjaninskoj gimnaziji i Trgu slobode. 
 
 
Ove godine "Noć istraživača" u Evropi proslavlja deseti, jubilarni, rođendan, a u Zrenjaninu, peti. Naziv ovogodišnje manifestacije je , "Zasijajmo zajedno u noći", kao sjajan lajt motiv u skladu sa proslavom godine svetlosti širom sveta. Svi sadržaji su besplatni za posetioce i imaju za cilj popularizaciju nauke na interesantan i kreativan način.
 
Manifestacija počinje u 16 časova, programom u Gradskoj narodnoj biblioteci "Čitanje prosvetljuje", radionice u Kulturnom centru počinju sat kasnije, a svečano otvaranje najavljeno je za 18 časova, takođe u Kulturnom centru. Prof. dr Danijela Jašin ističe da je ove godine prijavljeno preko sto naučnih radionica i da su neke, nažalost, morale biti odbijene, ne zbog kvaliteta, već zbog ograničenog prostora. 
- Očekuju nas zaista fantastične radionice, a predstaviće ih studenti fakulteta "Mihajlo Pupin", Visoke tehničke škole, učenici osnovnih škola "Petar Petrović Njegoš", "Žarko Zrenjanin", "Đura Jakšić"… i svaka radionica priča je za sebe i poseban istraživački korak. Učestvuju i kolege iz privrede, "Elektrovojvodine", "Vodovoda i kanalizacije", Zavoda za javno zdravlje, koji su iskazali entuzijazam i želju da se nauka što više približi građanima, što je i cilj ove manifestacije – kaže Danijela Jašin i dodaje da ovogodišnji broj učesnika navodi na razmišljanja da se u narednom periodu manifestacija možda i proširi i traje duže od jednog dana, kao svojevrstan "Festival nauke".
 
Sandra Banjanin je, ispred Kulturnog centra Zrenjanina, izrazila zadovoljstvo što će ta institucija i ovoga puta biti domaćin centralnog dela manifestacije, kao i što su, pored ustanova kulture, projekat podržali i mnogi privrednici koji su iskazali društvenu odgovornost i obezbedili nagrade za učesnike. 
 
 
Prof. dr Gordana Ludajić najavila je i tematski kviz na kom će učestvovati učenici iz deset zrenjaninskih škola. U finalu će se nadmetati tri najbolje ekipe i to iz oblasti fizike, odnosno na temu svetlosti. 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić podsetio je na napore koje lokalna samouprava čini na razvoju nauke i obrazovnih institucija u gradu i istakao da je "Noć istraživača" samo jedan segment toga, jer se o nauci ne razmišlja samo toga dana.
- U periodu između dve manifestacije Istakao bih uspešan projekat koji smo sproveli u saradnji s Ministarstvom omladine i sporta i našim fakultetom, gde je u toku šest meseci zaposleno 40 mladih ljudi, otvorena su i dva nova studijska programa na fakultetu, povećan broj studenata, osnovali smo Centar za mlade talente, svojevrsni "regrutni centar" za najbolje učenike, bili smo, posle 22 godine, ponovo domaćini Republičkog takmičenja iz fizike, druge međunarodne Olimpijade u informatici i tehničkom obrazovanju, treće Webiz konferencije. Mogu da najavim i nove naučne projekte, u okviru nedavno otvorenog IPA-CBC programa, koje ćemo takođe realizovati u saradnji s našim obrazovnim institucijama, Tehničkim fakultetom i Visokom tehničkom školom. Nauka i obrazovanje su jedan od prioriteta naše Strategije razvoja grada Zrenjanina – naglasio je Radišić. 
 
 
Detaljniji program manifestacije "Noć istraživača" na internet stranici Visoke tehničke škole: