Poseta delegacije bratskog grada Uhte i koncert ansambla ''Uhtinski suvenir''

U Zrenjaninu je danas boravila višečlana delegacija bratskog grada Uhte, iz Ruske Federacije – Republike Komi, koju su predvodili gradonačelnik Igor Mihelj i prorektor Uhtinskog državnog tehničkog univerziteta Emin Jagubov. U delegaciji su bili i kulturni poslenici tog grada – direktor i zamenik direktora Doma kulture Sergej Emeljanov i Valerij Jasenovec, kao i članovi ansambla "Uhtinski suvenir", koji su održali koncert u sali Narodnog pozorišta "Toša Jovanović". 
 
 
Nakon prijema u Gradskoj kući i razgovora s gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, delegacija Uhte posetila je Zrenjaninsku gimnaziju, a potom i Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin". 
 
Srdačan susret gradonačelnika Janjića i Mihelja označio je nastavak saradnje između dva grada, započet na dve visokoškolske ustanove, a ozvaničen potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju pre tačno godinu dana, 29. septembra 2014. godine u Zrenjaninu. Da taj sporazum nije samo formalnost i da ga ne čine samo međusobne protokolarne posete, dokazuju i današnje aktivnosti u našem gradu, ali i naznačeni koraci buduće saradnje. Osim saradnje u oblasti visokog obrazovanja koja umnogome prevazilazi lokalne okvire i ima, praktično, karakter međudržavne naučne razmene, uspostavljena je i značajna kulturna saradnja, a zahvaljujući kompaniji NIS-Gasprom Njeft, zajedničkom privrednom činiocu oba grada i regiona, pozitivni efekti saradnje primetni su i u oblasti privrede. 
 
 
Delegaciju grada Uhte primili su gradonačelnik Čedomir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac, pomoćnik Duško Radišić, članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin i zamenik predsednice Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, a ispred Srednjebanatskog upravnog okruga, goste je pozdravio načelnik Dušan Šijan.  
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je da je na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" otvoren studijski program Industrijskog inženjerstva u eksploataciji nafte i gasa i da će ta saradnja doneti i nove zajedničke projekte.
- Planiramo i da realizujemo razmenu studenata našeg fakulteta i Univerziteta iz Uhte, a tu konkretnu saradnju u oblasti obrazovanja širimo i na kulturu i danas su nam gosti članovi ansambla "Uhtinski suvenir" koji će nam prirediti, uvereni smo, izuzetan koncert. Naravno, sve je teško bez ekonomije, tako da pokušavamo i da povežemo biznismene iz naša dva grada, pored već postojećih privrednih aktivnosti koje realizuje kompanija NIS–Gasprom Njeft – naglasio je Janjić.
 
 
Gradonačelnik Uhte Igor Mihelj nije krio zadovoljstvo što već treći put boravi u našoj zemlji i  gradu Zrenjaninu i što ga ovde dočekuju prijatelji.
-  Imali smo sadržajan razgovor o našoj daljoj saradnji i doputovali smo ne samo da bi produžili dosadašnje kontakte, već smo doneli i deo kulture našeg grada Uhte. U našim zajedničkim planovima nije samo obrazovna i kulturna razmena, već želimo da je proširimo i na sport, ali i da gradimo ekonomske veze. Moji saradnici i ja uložićemo velike napore da to i realizujemo – rekao je Mihelj. 
 
 
 
Zrenjaninska gimnazija je, zahvaljujući Kompaniji NIS, dobila proletos novu informatičku učionicu i u njoj su danas učenici i nastavnici te škole priredili kraći umetnički program za goste iz Ruske Federacije. Njima se obratio i pozdravio ih zamenik direktora Rako Tomović, a pozdrave su uzvratili gradonačelnik Uhte Mihelj i prorektor Uhtinskog univerziteta Jagubov. Poseban doživljaj prisutnima su priredili članovi "Uhtinskog suvenira" koji su tom prilikom predstavili deo svog koncertnog programa i izmamili srdačne aplauze. 
 
 
Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" upisao je ove školske godine drugu generaciju studenata na pomenutom novom studijskom programu, a na toj visokoškolskoj ustanovi planiraju se i dalji značajni koraci u saradnji s Uhtinskim univerzitetom. Dekan TF "Mihajlo Pupin" prof. dr Milan Pavlović najavio je odlazak studenata viših godina tog studijskog programa na stručnu praksu u Uhtu, gostovanje dva predavača iz Rusije u Zrenjaninu, ali i aktivnosti na zajedničkoj nostrifikaciji diploma budućih inženjera, što bi stečenom znanju ovdašnjih studenata donelo novi kvalitet i značaj. 
 
 
Prorektor Uhtinskog univerziteta Emin Jagubov preneo je pozdrave rektora te visokoškolske institucije Nikolaja Chadaje, jednog od glavnih zagovornika strateške saradnje između Univerziteta na čijem je čelu i zrenjaninskog fakulteta. Studentima i profesorima u amfiteatru TF "Mihajlo Pupin" Jagubov je predstavio brojne segmente obrazovanja, stručnog rada, ali i društvenog i sportskog života akademaca u Uhti, kojih ima oko 12 hiljada, a od toga su 450 stranci i dolaze iz 20 zemalja. Uhta je kolevka industrije nafte i gasa Ruske Federacije, udaljena 1.600 km severno od Moskve, broji oko 100 hiljada stanovnika i sedište je tri velike multinacionalne kompanije – Gasprom-Njefta, Lukoila i Transnjefta.
 
 
 
Prisutnima su se obratili i aktuelni vršilac dužnosti i novi rektor Univerziteta u Novom Sadu, dr Radovan Pejanović i dr Dušan Nikolić, menadžer kompanije NIS za saradnju sa univerzitetima, obrazovnim i naučnim institucijama dr Snežana Lakićević, načelnik Srednjebanatskog okruga Dušan Šijan, gradonačelnici Janjić i Mihelj, kao i predstavnici studenata TF "Mihajlo Pupin". Izraženo je tom prilikom obostrano zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom i postignutim rezultatima i iskazano uverenje da će u narednom periodu ona biti još sadržajnija i kompleksnija.