Danas počinje socijalno mapiranje građana Zrenjanina

Na teritoriji Grada Zrenjanina od danas počinje da se sprovodi Projekat socijalnog mapiranja,  u organizaciji Odeljenja za društvene delatnosti grada i Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije, filijale Zrenjanin. Projekat obuhvata popisivanje svih domaćinstava, odnosno naših sugrađana koji su u stanju socijalne potrebe na teritoriji gradskog područja i 22 naseljena mesta. Građani od danas (sreda, 14. oktobar) mogu očekivati da će ih posetiti popisivači koji će imati na vidnom mestu obeleženu legitimaciju sa imenom i oznakama grada, kao i pismo akreditacije potpisano i overeno od strane organa Grada Zrenjanina. 
 
Svrha socijalnog mapiranja je da se stekne jasna slika o socijalnom stanju građana i uključivanje u institucionalne okvire pomoći svih lica koji jesu u stanju socijalne potrebe, a do sada nisu koristila raspoložive vidove pomoći koje obezbeđuju institucije i ustanove Grada  Zrenjanina, Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije.
 
Građani koji smatraju da nisu u stanju socijalne potrebe mogu to da naglase popisivaču koji ih bude posetio i samim tim neće morati da odgovaraju na pitanja predviđena projektnom anketom. Ukoliko su građani već korisnici, ili smatraju da im je potreban neki vid socijalne pomoći, potrebno je da omoguće popisivaču da što preciznije popuni anketu. Od popunjenih upitnika sa terena biće formirana  baza podataka, koja će se koristiti od strane Gradske kancelarije za smanjenje siromaštva, kao i ostalih institucija predviđenih projektom.
 
Na projektu u  trajanju od tri meseca radi ukupno 45 sugrađana koji su bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje kao nezaposlena lica. Grad je  posebno prepoznao važnost radnog angažovanja invalida, odnosno 23  lica sa lakšim oblikom invalididteta koji će raditi popis na teritoriji gradskih mesnih zajednica.
 
Da Grad ulaže velike napore da, u okviru svojih nadležnosti, na sve moguće načine pomogne licima u stanju socijalne potrebe, potvrđuje i činjenica da je ovim projektom aplicirao i prošao na konkursu sa veoma strogim uslovima kod Nacionalne službe za zapošljavanje, odnosno resornog ministarstva Republike Srbije.