Gradonačelnik u poseti pozorištu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić posetio je danas Narodno pozorište ''Toša Jovanović'', gde je sa direktorkom Ivanom Kukolj Solarov razgovarao o predstojećoj pozorišnoj sezoni.
On je objasnio da je veoma ponosan na činjenicu da se veliki deo budžeta grada izdvaja za kulturu:
- Skoro 7% od kompletnog budžeta ide za kulturu, kako za pozorište, muzej tako i druge ustanove kulture. Grad Zrenjanin za tu namenu izdvaja značajniju sumu od uobičajenog proseka u zemlji, znatno više od drugih gradova. Mislim da u gradu ima veći broj kulturnih dešavanja nego što naši sugrađani to znaju. Posetio sam pozorište da bih se obavestio o aktuelnostima, dobra je vest da se priprema pozorišna premijera, ali je svakako važno da se informišem i o probemima – rekao je gradonačelnik.
 
 
Posetioce u četvrtak, 15. oktobra, očekuje nova predstava na Dramskoj sceni - ''Prs'o'' u režiji Olje Đorđević, napomenula je direktorka:
- Dan pozorišta, tradicionalno obeležavamo premijerom. Prošle godine smo obeležili 175 godina kontinuiranog pozorišnog života u gradu svečanom akademijom, a ove godine imamo premijeru savremenog francuskog vodvilja. Rediteljka predstave Đorđević je našoj publici poznata po izvrsnim komedijama, kao što su ''Iza kulisa'' i ''Večera budala'', te verujem da će posetioci uživati i u novoj komediji, u kojoj igra ansambl zrenjaninskog pozorišta potpomognut glumcem Sašom Latinovićem, koji je iako Zrenjaninac, karijeru napravio u Novom Sadu.
 
Ona je pomenula projekat  ''Evropska ruta istorijskih teatar'', u koju je uvršteno i naše pozorište u okviru Jadranske rute, što je, po njenim rečima, veoma značajno za kulturni turizam grada, koji se inače već dugo neguje u Evropi. Dodala je i da je prošlog meseca u Pozorišnom muzeju Srbije u Beogradu otvorena izložba o zrenjaninskom pozorištu, što je takođe važno za njegovu promociju i isticanje činjenice da se radi o najstarijoj pozorišnoj sali u Srbiji. 
 
 
Kukolj Solarov je još rekla kako je ova sezona počela veoma uspešno:
- Početkom septembra predstava ''Ona'' učestvovala je na Festivalu duodrame u Topoli gde je proglašena za najbolju predstavu prema oceni stručnog žirija. Sinoć smo gostovali u Narodnom pozorištu u Beogradu u okviru revije Steriji u čast sa našom predstavom ''Imanje i nemanje''. Izuzetno lepa rakcija publike i još lepše kritike nam govore da smo na pravom putu i vreujem da će i ova pozoriša sezona biti uspešna i na zadovoljstvo publike.
 
Kako bi predstave bile dostupne najširem krugu gledalaca, pozorište je i u ovoj godini pokrenulo nekoliko akcija: pozorišna pretplata, pretplata za redovnog posetioca, vikend za dvoje i karte za predstave po ceni od 100 dinara.