Međunarodni ekonomski forum u Zrenjaninu - šansa za nove poslove i privrednu saradnju

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu danas se održava međunarodni ekonomski forum na temu "Uslovi investiranja, mogućnosti zajedničke proizvodnje i plasmana robe na tržište", uz učešće visokih predstavnika Vlade Republike Srbije, Generalnog konzulata Srbije u Temišvaru, Privredne komore Srbije, Srednjebanatskog upravnog okruga, Grada Zrenjanina, brojnih privrednika iz naše zemlje i Rumunije, članice Evropskog poslovnog kluba u toj zemlji, koji okuplja značajne nemačke, italijanske, francuske, španske i rumunske kompanije i jednu američku kompaniju. Skup organizuje Srednjebanatski upravni okrug, uz pokroviteljstvo Poslovnog udruženja "Zrenjaninski poslovni krug" - "ZREPOK".
 
 
Ekonomski forum otvorio je ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić, koji je pozdravio sve učesnike, ocenjujući da je značajno da u svako u svoj sferi delovanja, država, lokalna zajednica i poslovna zajednica, bude deo zajedničkih napora da bude bolje ne samo poslovno okruženje, nego da rezultati u poslovnoj zajednici budu maksimalni. On je rekao da će novi Zakon o ulaganjima biti na skupštinskoj raspravi naredne nedelje, a Ministarstvo privrede će do kraja godine doneti još sedam zakona koji će poboljšati poslovni ambijent. 
 

Kako je naveo, Zakonom o ulaganjima obezbeđen je jednak tretman stranih i domaćih ulagača, ali su i na efikasan način rešeni odnosi između republičkih i državnih organa sa lokalnom samoupravom.
 "Samo u tom spoju možemo napraviti dobar ambijent u kome neće biti lutanja za dokumentacijom i papirologijom, predugog čekanja, nego će se znati ko šta odgovara i kakvi su rokovi", rekao je novinarima Sertić.
 
On je rekao i da će tih sedam zakona, koji će do kraja godine biti doneti, na sveobuhvatan način poslovni ambijent u Srbiji spremiti i pripremiti za buduće događaje.
"Svi zakoni koje u budućem periodu budemo donosili odnosiće se uglavnom na stvaranju pretpostavki da svi koji rade i posluju u Srbiji imaju poverenje i sposobnost da realizuju svoje aktivnosti, ne samo u svom aranžmanu, već kada rade sa državnim organima, od republike do lokala, da znaju da imaju dobro okruženje", naveo je ministar Sertić danas u Zrenjaninu. 
 

Ekonomskom forumu prisustvuje i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je predstavio Komoru i njene aktivnosti. On je naglasio da je forum prilika da predstavimo mogućnosti investiranja u Srbiju, potencijale privrede Srbije, preduzeća koja ovde već posluju i naše proizvođače koji mogu biti veoma pouzdani partneri stranim kompanijama.
"Dakle, govorimo o stranim kompanijama iz različitih zemalja koje imaju svoje proizvodne pogone u zapadnoj Rumuniji, pre svega u Temišvaru i okolini, i koje su zainteresovane da u svom daljem proširenju poslova dođu i ovde. To se već dešavalo i ranije, primer je kompanija "Drekslmajer", koja zapošljava u regionu zapadne Rumunije  više od 7.000 ljudi, a sada sve više zapošljava i u Srbiji. Čini mi se da postoji sve veće interesovanje, te da su se iskustva poput "Drekslmajera" i ostalih kompanija koje su se ovde otvorile pročula. Investitori u velikom broju kada gledaju da se šire dalje gledaju na ovaj region, kao dobar potencijal sa kvalitetnom radnom snagom", rekao je Čadež.
 
 
Domaćin skupa, načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, ocenio je ekonomski forum kao mogućnost za direktne dogovore o poslovnoj saradnji, bez učešća posrednika, i ponudio  privrednicima i neke konkretne mogućnosti za saradnju i ulaganje, pre svega s partnerima iz Ruske Federacije, s kojom Srbija ima Sporazum o slobodnoj trgovini, a u toj zemlji postoji ogromno tržište, prevashodno za poljoprivredne i prehrambene proizvode.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić predstavio je investicione potencijale grada Zrenjanina, s posebnim osvrtom na industrijske zone i beneficije koje naš grad nudi svim zainteresovanim ulagačima tokom čitavog procesa realizacije investicije. On je rekao da lokalna administracija na različite načine pokušava da ispromoviše Grad Zrenjanin kao pogodno mesto za investiranje i da je ovakav skup jedan od najboljih načina za to. 
 

"Predstavljamo se i na međunarodnim sajmovima, ali ovo je dobra prilika da dovedemo privrednike, biznismene iz više zemalja u Zrenjanin da vide kako to sve izgleda i da im prezentujemo šta je to što nas izdvaja od drugih sredina u Srbiji i zbog čega oni treba da investiraju u grad Zrenjanin. Rezultat svega toga treba da bude novi broj radnih mesta, nova zapošljavanja Zrenjaninaca i rešavanje jednog od najvećih problema u gradu, nezaposlenosti"¸ kazao je gradonačelnik Janjić.  
 
 
Zajedno s rumunskim privrednicima, iz Temišvara je u Zrenjanin stigao i generalni konzul naše zemlje u tom gradu, Lazar Manojlović, a privrednu delegaciju iz susedne zemlje predvode Dan Bedros, predsednik Francusko-rumunskog poslovnog kluba i Evropskog poslovnog kluba, Peter Hohmut, predsednik Nemačkog poslovnog kluba za Banat, kao i konzuli Španije, Perua i Italije u Temišvaru.