Najveća maketa na Balkanu izložena u Zrenjaninu do 23. oktobra

U konferencijskoj sali na prvom spratu nove zrenjaninske hale sportova, "Kristalne dvorane", danas je otvorena izložba najveće makete na Balkanu pod nazivom "Svet oko nas" Fondacije za decu Srbije. Maketa slikovito dočarava sve sfere života i po rečima autora i predavača Borivoja Vujića iz Beograda, idealno se uklapa u plan i program najmanje tri školska predmeta (Sveta oko nas, Poznavanja prirode i društva, Tehničkog obrazovanja...), sve u zavisnosti od uzrasta dece. On je rekao da je makete počeo da izrađuje u 6. razredu osnovne škole i da je prva koju je izradio bio košarkaški teren, a ona je sada našla mesto na velikoj maketi, površine 44 kvadratna metra. 
 
 
- Lepo je kada nešto što imate i što vam je drago u životu možete da podelite s drugima, pa sam i ja svoju radost iz detinjstva i mladosti počeo da delim i moja kolekcija, zajedno sa maketom, putuje po različitim gradovima. Maketu sam izrađivao punih dvadeset godina i kompletirao je u jednu celinu koja prikazuje život i rad ljudi u gradu i na selu. Ona je i turistička atrakcija i sve na njoj je predstavljeno u razmeri 1:87 u odnosu na prirodu. Želja mi je da obradujem decu, ali i da ih podstaknem na neku kreativnost, da nešto pokušaju i sami da naprave. Izložbom godišnje obiđem 5-6 gradova, jer je i rasklapanje, transport i ponovno sklapanje makete izuzetno zahtevan posao – objašnjava Vujić. 
 
 
Maketa je na veliko zadovoljstvo i radost dece, ali i odraslih, već obišla veće gradove u Srbiji, a sada je zahvaljujući zrenjaninskoj Gradskoj upravi, odnosno Odeljenju za društvene delatnosti stigla i u naš grad, gde će svi građani besplatno moći da uživaju u postavci i predavanju autora, koje će se održavati na svakih sat vremena, odnosno po formiranju grupa posetilaca. Radno vreme izložbe je od 8 do 20 časova svakog radnog dana i vikendom, do narednog petka, 23. oktobra.   Kao prateći program izložbe izložene su i dve izuzetne kolekcije - 656 Barbi lutaka i 2.000 malih automobila.  
 
 
Današnjem otvaranju prisustvovali su i predstavnici Grada Zrenjanina – pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Olivera Lisica i njen pomoćnik Zoran Kovački, a izložbu je simbolično proglasio otvorenom Milan Milošev, učenik petog razreda OŠ "Vuk Karadžić".
 
 
Duško Radišić je rekao da je Grad Zrenjanin omogućio, u okviru "Dečje nedelje", pre svega deci, ali i svim sugrađanima, da potpuno besplatno vide ovu jedinstvenu izlobu. On je pozvao sve Zrenjanince da to i učine do 23. oktobra.
- Deca iz naših osnovnih škola posetiće ovu izložbu organizovano i tokom posete upoznati se sa planom i programom iz tri školska predmeta. Ovo je sigurno zanimljivo posetiocima svih uzrasta, starijima da se podsete detinjstva, a mlađima da dosta toga nauče od autora izložbe, koji je delove makete izrađivao za svoju decu – istakao je pomoćnik gradonačelnika.
 
 
Tatjana Pavlović, direktorka OŠ "Vuk Karadžić", čiji su učenici prvi posetili izložbu, kaže da su deca oduševljena onim što su videla.
- Fascinirani smo detaljima kojima je autor posvećivao pažnju kada je pravio maketu. Posetu ovoj izložbi isplanirali smo i našim planom rada, tokom narednih dana želimo da dovedemo sve naše učenike da je vide, a danas će je posetiti učenici starijih razreda. Nadam se da će učenicima ovo predstavljati jedno prijatno iskustvo – navodi direktorka Pavlović.
 
Na maketi je predstavljeno oko 5.000 eksponata i prikazano mnoštvo životnih situacija u jednom srednjeevropskom gradu i na selu. Postavljene su i makete objekata koji se mogu videti u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima, sa dosta pokretnih elemenata: vozovima, tramvajima, metroom, zabavnim parkom, vetrenjačama, vodenicama i mnogim drugim.
 
 
  
 
Ulaz je slobodan za sve građane, a iz Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave, koje koordinira akcijom, organizovane su posete dece iz osnovnih škola Zrenjanina. Vikend i popodnevni sati su najbolji termini za građanstvo, jer se organizovane posete školske dece sprovode, uglavnom, tokom prepodnevnih sati.
 
Kontakt osoba je Borivoje Vujić, vlasnik makete i predsednik fondacije "Svet oko nas", tel. 064-334-3313.