Nedelja parlamentarizma u Zrenjaninu

U okviru obeležavanja "Nedelje parlamentarizma" koju Narodna skupština Republike Srbije organizuje u saradnji sa Centrom za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), narodni poslanici Elvira Kovač, Olena Papuga i Mirko Krlić juče su posetili Zrenjanin i održali tribinu u Baroknoj sali Gradske kuće. 
 
 
Oni su kroz razgovor predstavili način rada parlamenta i narodnih poslanika, a potom odgovarali na pitanja prisutnih.
 
Osnovna ideja ove akcije je približavanje republičkog parlamenta građanima rekao je Krlić:
- Pojedina israživanja govore da među građanima postoji i negativnih ocena o radu parlamenta i narodnih poslanika, verovatno zbog javnog prenosa i duela koji su često deo javne rasprave. Ovo je pravi način da se rad narodnih poslanika približi građanima, da poslanici čuju šta građane zanima i saslušaju njihove sugestije i pitanja, te da daju svoj doprinos upoznavanju građana sa radom najvažnije državne institucije, tj. zakonodavnog dela koji je vrh državnih institucija u zemlji.
On je dodao i da sve što parlament radi mora biti za dobrobit građana.
 
 
Narodna poslanica Olena Papuga rekla je da bi odnos poslanika sa građanima bio znatno unapređen, ukoliko bi im se po gradovima otvorile kancelarije gde bi u neposrednim razgovorima saznavali postojeće probleme.
 
Govoreći o položaju žene u politici ona je ukazala da je to pitanje na kom još uvek teba raditi i dok ne bude više žena u političkom životu, među poslanicama i odbornicama, dotle će biti poteškoća u parlamentarnom radu.
 
Tokom svog izlaganja Elvira Kovač je istakla da se u saradnji sa lokalnom samoupravom radi na tome da se u Zrenajninu omoguće neposredni razgovori poslanika i građana:
- Trenutno ova komunikacija funkcioniše elektronski, putem elektronske adrese Otvorenog parlamenta ili putem internet sajta Narodne skupštine, a tu su i tribine i susreti sa građanima. Naše ingerencije se odnose na donošenje zakona,  imamo i kontrolnu ulogu u smislu kontrolisanja rada Vlade, a zanimljivo je i da poslanici u bilo kom momentu mogu da postave pitanja ministrima ili predstavnicima institucija – objasnila je poslanica Kovač.
 
 
"Nedelja parlamentarizma" obeležava se od 19. do 25. oktobra i predstavlja seriju događaja i aktivnosti kojima se otvara forum za razgovor o parlamentarnoj demokratiji i učešću građana u demokratskim procesima.
 
Njeno obeležavanje po prvi put u Srbiji organizuje Narodna skupština Republike Srbije u partnerstvu sa velikim brojem organizacija civilnog društva, škola, fakulteta, ustanova kulture i lokalnim samoupravama.
 
 
Koncept "Nedelje parlamentarizma" je razvijen po ugledu na "Parliament Week" koji je 2011. godine pokrenuo parlament Velike Britanije.
 
Okuplja partnerske organizacije koje održavanjem jednog ili više događaja doprinose, pokretanju debate na neka od važnih pitanja, promovisanju otvorenosti u radi parlamenta, kao i otvaranju novih kanala za komunikaciju između građana i parlamenta.
 
Jedini uslov koji je britanska "Nedelja parlamentarizma" postavila za učešće bila je želja za promovisanjem parlamentarne demokratije i učešća građana u demokratskim procesima.