Održana 107. sednica Gradskog veća

Gradsko veće Grada Zrenjanina kojim je predsedavao gradonačelnik Čedomir Janjić, danas je na sednici utvrdilo Predlog Odluke o izmeni Odluke o odobravanju zaduživanja Grada Zrenjanina, o čemu je izvestio pomoćnik gradonačelnika David Dimkić ukazavši na to da se iznos kredita  koji je odobren prvobitnom odlukom o zaduživanju nije ništa promenio, suma novca je ostala ista:
- Jedino je došlo do rebalansiranja unutar samog kredita i to se odnosi na one pozicije u kreditu za koje još nije pokrenuta kreditna linija, odnosno nismo povlačili novac i usled nedostatka kompletne projektno-tehničke dokumentacije. Oni su zamenjeni novim projektima, gde imamo projektno-tehničku dokumentaciju i naravno, potpisane ugovore. Neke stavke iz kreditnih linija koje je trebalo da povlači JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' su povučene i zamenjene sa kreditnim linijama iz JKP ''Vodovod i kanalizacija'' za kanalizacije po naseljenim mestima. 
 
Dimkić je dodao da je razlog za sledeću tačku dnevnog reda, koja se tiče izmena i dopuna Odluke o budžetu Grada Zrenjanina za 2015. godinu - Rebalans II, proistekao iz prethodnog:
- Rebalansirali smo kreditno zaduženje grada, a u ime Direkcije i Vodovoda, te se automatski u samom budžetu pozicije menjaju. Krajnji iznos je istovetan i u Rebalansu II.
 
U vezi sa tim, usledile su dve tačke koje su se bavile izmenama i dopunama Programa poslovanja JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' za 2015. godinu i JKP ''Vodovod i kanalizacija'' za 2015. godinu.
 
Većnici su odlučivali i o postupku otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Zrenjanina na lokalitetu radna zona ‘’Plinara’’, a  takođe je usvojen i Predlog Zaključka o davanju saglasnosti MZ ''Sava Kovačević'' Zrenjanin za izdavanje u zakup poslovnog prostora koji se nalazi u ulici Dr Mihajla Predića 19 u Zrenjaninu.
 
O razmatranom na Gradskom veću, gradonačelnik Čedomir Janjić je zaključio:
- Grad se ne zadužuje dodatno, nego samo menjamo pozicije i projekte koje ćemo finansirati iz kredita. Pokušavamo da našim sugrađanima koji žive na rubnim delovima grada, omogućimo iste uslove za život koji već postoje u centru, ali ne zaboravljamo ni 22 naseljena mesta našeg grada. Prvi smo završili fekalnu kanalizaciju u gradu, a tako hoćemo da budemo i prva lokalna samouprava koja će i početi i završiti izgradnju fekalne kanalizacije u naseljenim mestima. Hoćemo da završimo fekalnu kanalizaciiju u četiri naseljena mesta koja je započeta još 2008. godine u Melencima, Elemiru, Kleku i Ečki, započinjemo intenzivnije radove u Lazarevu i krećemo radove u Stajićevu i Lukićevu na izgradnji fekalne kanalizacije. Završili smo projekat u Belom Blatu, a radimo reviziju projekta i za Aradac - istakao je Janjić.
 
On je dodao da se ne odustaje ni od jednog projekta čija je realizacija predviđena ovim načinom finansiranja već će se oni samo sprovesti na drugi način. 
 
Govoreći o izgradnji fabrike vode objasnio je da će se rešavati kvalitet vodovodne mreže u gradu, što je kako je istakao, neophodno, jer su neki delovi sistema stari i 50 godina:
- Radićemo rekonstrukciju u naselju "Ruža Šulman", deo u naselju "Šumice", a takođe krećemo u završetak radova na izgradnji vodovoda u Mihajlovu i Jankov mostu – rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić.