Počast oslobodiocima grada u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomenik Žarku Zrenjaninu danas je obeležena 71. godišnjica od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije zajedničkim snagama okončale su četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizma na ovim prostorima. Pre završetka vojne operacije za oslobođenje Beograda, jedno od prvih gradskih naselja u Banatu  koje je oslobođeno bio je upravo Zrenjanin.
 
 
 
Podsetivši na događaje iz tog perioda, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je da, iako je tada već bilo izvesno da se fašističkoj Nemačkoj bliži kraj, sloboda se morala platiti velikom cenom. 
- Danas odajemo posebnu počast borcima Crvene armije, čijih je 220 pripadnika položilo svoje živote u gradu i našim okolnim selima, u krvavim borbama koje su danima trajale po hladnom i kišovitom vremenu. Sećamo se i svih žrtava, naših sugrađana, koji su, nažalost, poginuli tih poslednjih dana pred oslobođenje. Drugi oktobar sigurno je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada i ne smemo dozvoliti da na njega padne bilo kakva senka – poručio je gradonačelnik Janjić.
 
 
On je naglasio da ne može i ne sme biti  sporenja oko istorijske činjenice da je srpski narod, na strani saveznika i uz saborce iz Rusije, dao nemerljiv doprinos konačnoj pobedi antifašističke koalicije u Drugom svetskom ratu.
- Ideali slobode koji su vodili oslobodioce, prisutni su do današnjih dana. Bilo je pokušaja da se umanji značaj Drugog svetskog rata i svega onoga što je usledilo nakon njega. Deobe i sukobi, nažalost, nisu mimoišli ni ove prostore, a pokušaji revizije istorije mnogima su često bili jedini argument u dnevnim političkim sukobljavanjima.- rekao je gradonačelnik, odajući počast svima koji su učestvovali u borbi za oslobođenje i u toj borbi položili svoje živote.
 
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina venac su na spomenik Žarku Zrenjaninu položili gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednica Skupštine grada Eleonora Marjanović. U ime Srednjobanatskog okruga venac je položio načelnik Dušan Šijan sa saradnicima, a vence su položili i predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, komande zrenjaninskog Garnizona Vojske Srbije, komunista i antifašista Zrenjanina i Lige socijademokrata Vojvodine. 
 
 
 
Svečanosti ispred spomenika Žarku Zrenjaninu prisustvovali su i preživeli učesnici Narodnooslobodilačkog rata i njihovi potomci, pripadnici Vojske Srbije, predstavnici gradskih ustanova, udruženja, političkih stranaka, odbornici Skupštine grada, kao i učenici Zrenjaninske gimnazije. Himnu Republike Srbije otpevao je zrenjaninski hor "Žene mironosice".