Prezentovan interaktivni program: Vodič kroz galeriju

U Salonu Savremene galerije Zrenjanin danas je održana konferencija za štampu na kojoj je predstavljen interaktivni program "Vodič kroz Savremenu galeriju Zrenjanin".
 
Kako je tom prilikom naveo direktor galerije Igor Dostanić, vodič je nastao iz potrebe ove ustanove da posetiocima prezentuje i one radove koji se nalaze u njenom fondu, a koji nisu mogli biti prikazani zbog nedostatka prostora za izlaganje.
 
 
Takođe, vodič je osmišljen i sa namerom da različite delatnosti kojima se bavi ova institucija prezentuje na jednom mestu i samim tim učini dostupnim svim našim sugrađanima, dodala je na konferenciji kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev:
- Želja je da napravimo virtuelnu prezentaciju gde ćemo svim zainteresovanima moći da pokažemo šta je to što mi čuvamo. Naša zbirka broji oko 2.800 umetničkih dela podeljenih u pet zbirki, imamo skulpture, slike, grafike, crteže, nove medije itd. Ovim programom osim fotografije umetničkih dela, korisnik može da dobije i osnovne informacije koje se tiču autora dela, naziva, tehnike, godine nastanka, dimenzije…Vodič daje mogućnost da se vide sve postavke Savremene galerije, fotografije sa otvaranja izložbi, informacije o Umetničkoj koloniji "Ečka", o edukativnim radionicama, koncertima, promocijama knjiga i ostalim propratnim dešavanjima u organizaciji Savremene galerije -  istakla je kustoskinja.
 
 
Projekat, prema rečima pomoćnika gradonačelnika Duška Radišića, ima veliki značaj za širu zajednicu samim tim što će ga, osim posetilaca galerije, koristiti školska deca kroz edukativne radionice. On je dodao da ovakve opreme nema mnogo u našoj zemlji, te će svakako biti primer drugim gradovima.
 
Od 20. oktobra, pa sve do kraja decembra ove godine, u galeriji će se održavati edukativne radionice, na kojima će se deci školskog uzrasta prezentovati rad "Vodiča kroz Savremenu galeriju Zrenjanin".
 
 
Deca će imati i praktičan rad upoznavanja sa različitim likovnim tehnikama, kao i upoznavanje sa delima savremene vizuelne umetnosti na izložbama Savremene galerije. Realizacija projekta omogućena je kroz konkurs "Zajednici zajedno" za 2015. godinu koji je raspisao NIS u saradnji sa lokalnim samoupravama.