Prezentovana Studija javnog saobraćaja za Zrenjanin - novi koncept i predlog optimalnih rešenja za grad i građane

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće danas je održana prezentacija Studije javnog saobraćaja (gradskog i prigradskog saobraćaja) za grad Zrenjanin. Studiju su pripremili stručnjaci sa Departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a sve prisutne pozdravio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je naglasio da nije zadovoljan kvalitetom javnog prevoza u našem gradu, gradskog i prigradskog, te da su preduzeti konkretni koraci da se dođe do novih rešenja i poboljšanja u njegovom funkcionisanju.
 
 
On je rekao da je u tu svrhu naručena izrada Studije javnog saobraćaja za grad Zrenjanin, da je Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada izabran kao najbolji ponuđač, da je studiju počeo da radi u februaru ove godine, da je ona završena i da se danas prezentuje javnosti. 
- Ova studija dokaz je koliko ozbiljno pristupamo rešavanju, slobodno mogu da kažem, višedecenijskog problema u gradu. Ovo je prvi korak, sada imamo i viziju kako treba da izgleda neki budući javni prevoz u Zrenjaninu, želja nam je bila da on bude kvalitetniji, da ga više naših sugrađana koristi i da on bude jeftiniji. Mislim da smo ovom studijom došli do tog rešenja, nama sledeće godine ističe ugovor sa sadašnjim prevoznikom i grad će preuzeti na sebe mnogo više ingerencija oko same organizacije javnog prevoza u gradu i prigradu – istakao je Janjić.
 
 
Studiju javnog saobraćaja za grad Zrenjanin izradio je tim stručnjaka na čelu sa doc dr Milanom Simeunovićem koji je i prezentovao najznačajnije odrednice studije i istakao da su njom u potpunosti definisani svi parametri sistema javnog prevoza u Zrenjaninu i data optimalna rešenja za njegovu organizaciju u narednom periodu, uvažavajući sve specifičnosti grada.
- Osnovni cilj je bio da grad preuzme kontrolu nad sistemom javnog prevoza, da prevoznik, praktično, ne odlučuje više o tome da li će i koju liniju raditi, već onako kako je grad definisao mrežu linija i red vožnje, prema potrebama korisnika. Pored izmene na mreži linija i u redu vožnje, mi smo uradili i izmenu u tarifnom sistemu, jer postojeći nije omogućavao korisnicima da, recimo, presedaju sa prigradskih na gradske linije iako imaju mesečne karte.   
 
 
On je primetio i da su cene karata neprimereno visoke, s obzirom na sam sistem prevoza i uobičajene cene u ovoj oblasti.
- Grad će se svakako pojaviti s delom subvencija, jer i u postojećim uslovima grad izdvaja ozbiljna sredstva kako bi finansirao sistem. Dakle, mi smo zamislili da na konkursu biramo prevoznika, na unapred definisanoj mreži linija i unapred definisanom redu vožnje, cene karata i sve ostalo smo mi odredili, a grad će voditi računa o socijalnim kategorijama stanovništva i učestvovati u delu subvencija za te kategorije – kazao je Simeunović.
 
 
Studija je obuhvatila detaljnu analizu postojećeg stanja i saobraćajnih karakteristika grada Zrenjanina i gradske teritorije, te su precizno utvrđene karakteristike putničkih tokova, broja i vremena polazaka vozila, mišljenje putnika o kvalitetu usluga, karakteristike tarifnog sistema i drugi parametri prevoza. Primedbe korisnika usluga se u najvećem procentu odnose na nedovoljan broj polazaka, starost vozila i kašnjenje i otkazivanje pojedinih polazaka, te se analizom aktuelnog stanja došlo do nove mreže gradskih linija, kojih će ubuduće biti šest i prigradskih, kojih će biti deset, ali sa novim redom vožnje, značajno poboljšanim frekvencijama polazaka i optimizacijom celokupnog procesa, koji bi rezultovao i nižom cenom usluga. Predložen je, dakle, model organizacije javnog prevoza u gradu koji se bitno razlikuje od postojećeg.
- U odnosu na postojeće stanje imaćemo 23 polaska više u gradu i 8 u prigradskom području, s tim što se linije kombinuju na drugačije načine nego do sada. Karakteristika postojeće mreže gradskih linija, kojih je devet, jeste da one nisu sinhronizovane i da vozila polaze prema nekom svom redu vožnje. Vremenskim pomacima početka i završetka rada, mi smo postigli da srednji interval polazaka na glavnom pravcu, duž "Magistrale", kojom prolazi najveći broj linija, bude 12 minuta. Znači, svakih 10 do 12 minuta će, praktično, tim pravcem nailaziti jedno vozilo, što će ovom sistemu dati novi kvalitet. Takođe, u novu mrežu linija implementirana su i neka nova stanja na terenu, tako da će, na primer, buduća linija broj 6 saobraćati do novog "Aviv Parka" – objašnjava Simeunović.
 
 
Predviđen je i novi tarifni sistem, sa tri tarifne zone, uz pojedinačne, mesečne i besplatne godišnje karte, a studijom je navedena je i sva prateća dokumentacija u novoj organizaciji javnog prevoza, koja počinje odgovarajućom skupštinskom odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na području Zrenjanina, a završava Ugovorom o poveravanju prodaje voznih isprava, prodaje karata, pretplatnih markica za prevoz i kontrole karata za potrebe javnog prevoza na teritoriji grada Zrenjanina. Kao model organizacije prevoza za Zrenjanin odabran je "skandinavski model režima ograničene konkurencije", u kom grad preuzima sve što je na strateškom nivou odlučivanja – određuje mrežu linija i red vožnje – i na konkursu potom poverava delatnost obavljanja prevoza na takvoj mreži linija i s takvim redom vožnje.
 
Predviđeni su i brojni mehanizmi zaštite interesa grada i garancija da će prevoznik zaista obavljati prevoz na ugovorom definisan način.
 
Predloženim rešenjima Studije javnog saobraćaja za grad Zrenjanin, čija implementacija predstoji, očekuje se da javni gradski prevoz, čija "matrica" decenijama nije menjana, doživi kvalitativnu transformaciju i počne da funcioniše na znatno drugačijim osnovama, u interesu brojnih korisnika usluga te vrste prevoza.