Argentinska kultura u Zrenjaninu

Izložba fotografija argentinskog umetnika Klaudia Bagalija, svečano je otvorena u petak u Kulturnom centru Zrenjanina. U prisustvu gradonačelnika Čedomira Janjića, postavku je otvorio ambasador Republike Argentine u Srbiji Rikardo Fernandes, zajedno sa  direktorom Kulturnog centra Goranom Marinkovićem.
 
 
Ambasador je istakao naročito zadovoljstvo zbog mogućnosti da se i na ovom mestu prikaže kultura Argentine:
- Drago mi je što u gradu uvek nailazimo na srdačan prijem gradonačelnika i ljudi koji žive ovde i nadam se da će biti još prilika da ovde prezentujemo našu kulturu. Interakcja između vlasti i građana je veoma važna i ovo je primer da je to i moguće – rekao je Fernandes.
 
 
Ustanove kulture u gradu imaju dobru saradnju sa ambasadom Argentine, objasnio je Marinković i najavio da Zrenjanince uskoro u Kulturnom centru očekuje i promocija knjige argentinskog autora i ciklus argentinskog filma.
Fotografska izložba Klaudija Bagalija sastavljena je od trideset fotografija na kojima su umetnikova dva omiljena grada: rodni Buenos Ajres i Beograd, grad koji ga je osvojio svojom skrivenom lepotom.
 
 
Kroz svoje fotografije pokazuje sličnosti i različitosti dve metropole, kroz boje, kontraste, zgrade i sudbine ljudi. Buenos Ajres je grad koji dobro poznaje i fotografiše ceo život, dok ga je Beograd osvojio pre šest godina i od tada pokušava da uhvati kroz svoj objektiv njegovu lepotu. 
 
 
Klaudio Bagali rođen je u Buenos Ajresu  krajem šezdesetih godina. Od malena je razvio posebnu sklonost prema arhitekturi i estetici, u kombinaciji sa elementima prirode koji su preovlađivali u njegovoj porodičnoj kući u predgrađu.