Edukativni karavan "Žetva za setvu" u Zrenjaninu

U sklopu Edukativnog karavana danas je u Zrenjaninu održana radionica na kojoj je grupa eskperata, sastavljena od predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Agencije za privredne registre i Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), budućim korisnicima približila kako Zakon o predžetvenom finansiranju funkcioniše u praksi.

Edukativni karavan održava se u cilju promocije Zakona o predžetvenom finansiranju, od 3. novembra do 16. decembra, u 15 gradova/opština u Srbiji, a u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

 

 

Imajući u vidu da je za uspešan razvoj poljoprivredne proizvodnje od suštinske važnosti finansijsko tržište u poljoprivredi i u nameri da olakša pristup finansijskim sredstvima poljoprivrednicima i svim subjektima angažovanim u ovom sektoru, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je izradilo Zakon o finansiranju i obezbeđivanju finansiranja poljoprivredne proizvodnje koji je usvojen u novembru 2014. godine. 

 Ovaj Zakon, takođe poznat i kao Zakon o predžetvenom finansiranju, stupio je na snagu 1. juna ove godine. Zakon o predžetvenom finansiranju, koji je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine izradilo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacijom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), ima za cilj da uspostavi sistem finansiranja koji će omogućiti poljoprivrednicima da na lakši i povoljniji način dođu do novca onda kada im je on najpotrebniji, a to je pre početka poljoprivredne proizvodnje. 

 

 

Radi se o kratkoročnim sredstvima, kreditori su komercijalne banke ali i industrija, trgovinske kuće, a poljoprivrednici će dobijena sredstva, prema ugovoru sa poveriocima, vraćati u novcu ili robi. 

Aleksandar Milošević, pravni konsultant EBRD, rekao je da taj model finansiranja nije novina, primenjuje se u svetu, a najviše u Brazilu.

 

 

- Mi smo taj koncept preuzeli, prilagodili ga našim potrebama. Ovim načinom finansiranja očekujemo više izvora, kao i jeftinija sredstva za poljoprivredne proizvođače - rekao je Milošević ukazujući da je suština Zakona da poljoprivredni proizvođač dobije jeftinije finansijske - robne izvore, onda kada su mu najpotrebniji, odnosno na početku proizvodnje.

Ugovori o finansiranju proizvodnje registruju se u Agenciji za privredne registre, u skladu sa propisanom procedurom, navela je Branka Mandić . 

- Registracijom ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje dobija se na transparentnosti tih ugovora i u svakom momentu i finansijeri i poljoprivrednici mogu da vide koliko je ko zadužen po ugovorima, odnosno ko su lica koja daju finansijska sredstva za finansiranje buduće poljoprivredne proizvodnje - kazala je ona.

 

 

 

Poljoprivredni proizvođač Miroslav Vukov koji je prisistvovao radionici rekao je da poljoprivrednici imaju sve manje novca i da su prinuđeni da se zadužuju kako bi pokrenuli ciklus proizvodnje.

- Naša proizvodnja traje minimum godinu dana i ne možemo sami da je izfinansiramo, zato je dobra svaka pomoć kako bismo zasnovali proizvodnju kvalitetno i dobijemo dobar rod, a taj će dobar rod isplatiti svaki trošak finansiranja - rekao je Vukov. 

Današnjoj radionici prisustvovali su i predstavnici “Carske bašte” koji su naveli da prate sve modele finansiranja proizvodnje, a da je današnja radionica značajna kako bi se upoznali i sa mogućnostima finansiranja onih koji se bave voćarstvom.