Gradonačelnik Janjić: nema odlaska zakupaca iz centra grada

Nakon otvaranja "Aviv Parka" samo jedan zakupac poslovnog prostora u centru grada izašao je iz lokala, nema naznaka o novim otkazima zakupa, a uskoro se očekuju i neki novi zakupci – saopštili su danas gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktor JP "Gradska stambena agencija" Laslo Fuks, prilikom obilaska radova na sanaciji zgrade u Ulici kralja Aleksandra Karađorđevića broj 43.
 
 
Oni su u potpunosti demantovali pojedine navode o masovnom napuštanju zakupaca iz centra grada i kao najbolji dokaz za to predočili da se nastavlja uređenje pešačke zone, da su u toku radovi na sanaciji tri zgrade koje predstavljaju i vredne primerke gradske graditeljske baštine i da se, za narednu godinu, planiraju nove značajne investicije.
 
 
Gradonačelnik Janjić ukazao je na činjenicu da je samo u toku ove godine završeno uređenje kompletnog Trga slobode i Gimnazijske ulice, kao i da je na ovim lokacijama i u još dve ulice postavljena nova rasveta, čime je Zrenjanin dobio jednu od najlepših i najprostranijih pešačkih zona u Srbiji.
- Mnogo ulažemo da centar izgleda lepo, da Zrenjaninci budu ponosni na svoj grad i naravno da nećemo dozvoliti da zamre njegovo jezgro. Za sledeću godinu planiramo i velike radove na obezbeđivanju dodatnog parking prostora u samom okruženju glavne ulice. Samo jedan zakupac iz glavne ulice izašao je iz lokala, ali će vrlo brzo lokal biti uređen i objavljena licitacija i za taj prostor, tako da ne brinem da li će centar grada živeti i dalje – kazao je Janjić.
 
On je još jednom izrazio zadovoljstvo i zbog otvaranja "Aviv Parka" i investicije na toj lokaciji, ali i da, svakako, ima dosta prostora i da sam centar živi.
- Mi ćemo učiniti sve da ovaj deo grada bude na ponos svima nama – dodao je. 
 
 
Nakon letošnjeg uklanjanja Filkovićeve kuće, koja je godinama ugrožavala prolaznike u centru grada i bila zabranjena za korišćenje, sada se istovremeno vrši sanacija tri zgrade. Investitor radova na zgradi broj 43, podignutoj 1886. godine i poznatoj i kao zgrada firme "Jakšić - Ambrozi", je JP "Gradska stambena agencija", čiji direktor Laslo Fuks naglašava da je u ovaj posao uloženo oko 5 miliona dinara, te da se radi kompletna sanacija zgrade.
- Vrši se sanacija krova, fasade, enterijera sprata, zamena stolarije, instalacija. Biće izvršena i restauracija oštećene malterske i gipsane plastike u enterijeru i na fasadi. Radimo i na delu zgrade koji se ne vidi iz glavne ulice, koji izlazi na Svetosavsku ulicu. Revitalizacija centra grada je u punom jeku i on će dobiti ruho jednog uređenog gradskog jezgra – objašnjava Fuks
 
Zahtevne radove na ovoj zgradi izvodi preduzeće "Mont", uz rok završetka radova već do kraja ovog meseca. Osim te, saniraju se još dve zgrade u centru grada  – tzv. Mencerova palata, na broju 20, kao i zgrada nekadašnje Velikobečkerečke štedionice, na Trgu dr Zorana Đinđića.
 
 
Gradonačelnik i njegov zamenik danas su prošetali i Gimnazijskom ulicom, gde je nedavno postavljena nova javna rasveta. Umesto dotrajale i nefunkcionalne rasvete u Gimnazijskoj ulici, koja je uklonjena, i u Skerlićevoj i Ulici Svetozara Markovića, gde do sada nije uopšte bilo rasvete, postavljeno je i pušteno u rad 36 stilizovanih fenjera. Investitor tih radova bila je "Direkcija za izgradnju grada", a izvođač firma "Ekonomist elektro" iz Beočina. 
 
 
Dosadašnje živine svetiljke snage 400 W zamenjene su led svetiljkama od 72 W, pa je uz gotovo 6 puta manji utrošak energije dobijena višestruko kvalitetnija i jača rasveta. Postavljanje rasvete izvršeno je prema konzervatorskim uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, a u rezultate ove investicije najbolje je uveriti se u večernjim časovima. Tri ulice sa novom rasvetom pružaju danas sasvim drugačiju noćnu sliku i daju novi kvalitet centru Zrenjanina.