Gradonačelnik Janjić: revitalizujemo i kopamo 250 kilometara kanala za odvodnjavanje

Grad Zrenjanin, u saradnji sa Pokrajinom, na svojoj teritoriji revitalizuje postojeće ili kopa nove kanale za odvodnjavanje sa obradivih površina u dužini od čak 250 kilometara i to je projekat vredan preko 82 miliona dinara – rekao je danas gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prilikom obilaska radova na iskopu kanala u ataru nadomak Melenaca.
 
 
On je naglasio da je u pitanju veliki projekat za koji, zbog njegove specifičnosti, ne znaju ni ljudi na čijim se teritorijama realizuje, a pogotovu šira javnost. Kako bi se i lično uverio u obim tih radova, Janjić je posetio lokaciju na kojoj je u toku iskop novih kanala za odvodnjavanje sa delom zaparloženih površina koje će, nakon završetka radova, postati ponovo obradive i to je, po njegovim rečima, najveći benefit za poljoprivrednike i ljude koji ulaze u atare, koji žive od zemlje.  
 
 
Gradonačelnik je podsetio i na realizovane aktivnosti na uređenju atarskih puteva.
- U prethodnom periodu dosta smo radili na sanaciji atarskih puteva, a ovo je neka druga faza, da pokušamo da odvedemo suvišnu vodu sa njiva i da dobijemo na kvalitetu na, inače nekvalitetnim oranicama. Naredne godine planiramo opet nešto novo da radimo s atarskim putevima, o čemu će konkretnije biti reči kada se završe još neki dogovori – nagovestio je Janjić nastavak brojnih aktivnosti Grada Zrenjanina u oblasti poljoprivrede. 
 
U ataru najvećeg sela na teritoriji Grada Zrenjanina, Melenaca, biće revitalizovano ili iskopano 10 kilometara kanala i zamenjeno šest cevastih propusta, a na celokupnoj teritoriji Grada čak 250 kilometara kanala i 20 cevastih propusta.
 
 
Vršilac dužnosti direktora vodoprivrednog PD "Srednji Banat" Zrenjanin Miloš Radosavljević objašnjava da se radovi na uređenju kanalske mreže na sistemima za odvodnjavanje izvode na osnovu ugovora potpisanih sa JVP "Vode Vojvodine" na teritoriji četiri lokalne samouprave – grada Zrenjanina i opština Sečanj, Žitište i Nova Crnja. Ukupna površina sistema obuhvaćenog projektom iznosi oko 3.500 hektara.
- Radovi na se izvode u smislu pojačanog održavanja, uklanjanja vegetacije, izmuljenja i iskopa kanala i zamene cevi na propustima na mestima ukrštanja kanalske mreže sa atarskim putevima. Što se tiče teritorije Grada Zrenjanina, radovi su odmakli u ataru Taraša, sada i u Melencima, a do kraja godine, pored ovog što je započeto, planiramo i radove u ataru Mužlje. Završetak kompletnih radova očekujemo polovinom sledeće godine, čime ćemo dobiti funkcionalniju kanalsku mrežu i poboljšano odvodnjavanje suvišnih voda sa poljoprivrednog zemljišta na kom je obrada bila otežana ili čak nemoguća  – rekao je Radosavljević.