Održana tribina na temu vršnjačkog nasilja

Tribina posvećena problemu vršnjačkog nasilja održana je juče u Baroknoj sali Gradske kuće,  u organizaciji Ženske odbornčke mreže i Saveta za rodnu ravnopravnost.
 
 
Učešće na ovom skupu uzeli su predstavnici lokalne samouprave, Policijske uprave, Centra za socjalni rad, Prekršajnog suda, Kancelarije za mlade, kao i predstavnice Saveta za omladinu i  Đačkog parlamenta.
 
Kroz razgovor učesnici su izneli iskustva nadležnih institucija u vezi sa problemom nasilja među decom, a potom istakli koji se mehanizmi preduzimaju kako bi se ono suzbilo.
Na samom početku, prisutnima se obratila koordinatorka Ženske odborničke mreže Danijela Paunović objašnjavajući da je ovo pokušaj da se stavi akcenat na problem nasilja među decom, sa kojim se svakodnevno susrećemo i koji je sve prisutniji naročito među školskom decom: 
- Svi mehanizmi lokalne samouprave imaju zajednički interes, da se spreči nasilje ili da se ono bar svede na minimum. Kroz međusobnu komunikaciju, tribine i edukaciju moguće je delovati u pravcu rešavanju ovog problema. 
Paunović je dodala kako je Ženska odbornička mreža postavila i niz drugih zadataka kojima će se takođe baviti: 
- Okupljene smo iznad stranačkih pripadnosti i želimo da utičemo na donošenje odluka, strategija i politika koje imaju za cilj poboljšanje položaja žena i muškaraca, porodice i najranjivijih socijalnih grupa. Takođe, želimo da utičemo na suzbijanje nasilja nad ženama, u porodici, školama, ali i da pospešimo ekonomsko osnaživanje žena i muškaraca, unapredimo zdravlje žena i porodice, kao i da podstaknemo obrazovanje žena i muškaraca – rekla je Paunović.
 
 
Podršku skupu ukazao je zamenik gradonačelnika Saša Santovaca istakavši da je za rešavanje problema nasilja neophodno uključiti sve nadležne institucije, ali da je veoma bitno zaštiti porodicu, jer se upravo iz nje uče i preuzimaji modeli ponašanja. 
- Grad Zrenjanin pokušava da unapredi nivo bezbednosti u školama, ali i celom gradu. U saradnji sa Policijskom upravom i direktorima škola, pokušavamo da predupredimo sve faktore koji bi mogli da ugroze bezbednost dece, naročito tokom gradskih manifestacija i sportskih događaja. Osim toga, sveprisutnija je zlopotreba intereneta, te su slučajevi nasilja putem društvenih mreža češći, o čemu je neophodno više govoriti, kako bi se pronašli efikasni načini njegovog sprečavanja – rekao je zamenik.
 
 
Predsednik Saveta za rodu ravnopravnost Ljubomir Stanisavljev je objasnio kako se ovo telo, prepoznajući vršnjačko nasilje kao sve dominantniji problem među decom, uključilo u organizaciju tribine, u želji da se podigne svest šire javnosti o problemu, a deca upute u ozbiljnost posledica nasilja.. On je dodao da je neophodno zajedničko delovanje građana i lokalne samouprave kako bi se ono suzbilo. 
 
Teodora Lazić iz Centra za Socijalni rad na tribini je istakla da postoji ideja o osnivanju Savetovališta za mlade u gradu, gde bi stručnjaci savetovali i upućivali korisnike, na koji način da konstruktivno rešavaju svoje probleme.
 
O problemu vršnjačkog nasilja, na tribini su govorile i Ljiljana Lazarević koordinatorka za rodnu ravnopravnost i koordinatorka Radne grupe za prevenciju nasilja u porodici i nad ženama, Zlatana Ankić članica Gradskog veća za omladinu I sport i zamenica Saveta za rodnu ravnopravnost i odbornica u Skupštini grada Milena Prstojević.