Osamdeset godina od prvog imenovanja - na tablama pored Zrenjanina i natpis Petrovgrad

Juče su na ulazima u grad iz pravca Novog Sada, Beograda i Srpske Crnje osvanule nove table sa imenom grada, na kojima, osim zvaničnog i tradicionalnog mađarskog, po prvi put stoji i nekadašnji naziv – Petrovgrad. Iz "Direkcije za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" najavljuju postavljanje još pet takvih tabli.
 
 
Ćirilični naziv Petrovgrad objašnjava se kao jedan od tradicionalnih naziva grada u njegovoj istoriji, pa je kao takav našao mesto uz "Zrenjanin" na oba srpska pisma, slovačkom i rumunskom jeziku i "Veliki Bečkerek" na mađarskom jeziku.
 
Podsećamo, Veliki Bečkerek je septembra 1934. godine odlukama tadašnjih vlasti preimenovan u Petrovgrad, po kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu, a ta odluka je početkom 1935. godine i zvanično potvrđena i odobrena od strane kralja Aleksandra I, odnosno ukazom kraljevskih namesnika. 
 
Ove se godine, dakle, navršilo tačno osam decenija od prve promene imena grada, a ta godišnjica povod je da se na novim tablama, uz dosada korišćena imena, nađe i  - Petrovgrad.