Pezentacija EU fondova u Srbiji 2014-2020. godine

Kako aplicirati i doći do novca iz Evropskih fondova u Srbiji do 2020. godine, govorilo se na današnjem sastanku koji je za predstavnike zrenjaninskog NVO sektora, u Multimedjalnoj sali Gradske kuće, organizovalo Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave.

 

 

Prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac koji je podsetio da je Grad Zrenjanin, pre raspisivanja konkursa za ovu godinu, pozvao predstavnike NVO kako bi ih upoznao sa pravilnikom i načinom na koji će se sredstva dodeljivati, a sa druge strane, i načinom kako sredstva pravdati i upoznati se sa licima kojima se mogu obratiti.

 

 

- Nakon raspisivanja konkursa mi smo za funkcionisanje NVO sektora izdvojili oko 30 miliona dinara u ovoj godini, ali, ono što je naš cilj, jeste da nevladine organizacije koje pružaju pomoć određenim licima konkurišu i ka drugim fondovima, da se ne svede sve samo na konkurisanje kod nas, već i kod viših institucija, ali i kod EU fondova. Zbog toga je za nas veoma značajna današnja prezentacija, koja je i jedan vid edukacije - rekao je Santovac ukazujući da su nevladine organizacije kroz realizaciju projekata u prilici da poboljšaju  uslove života u našem gradu.

 

 

- Ne postoji neko ko će više uraditi za naš Zrenjanin, od nas samih Zrenjaninaca. Zato se moramo prilagođavati i učiti, a sve sa jednim ciljem, da omogućimo bolje uslove života, da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna i rešavamo probleme koje imamo u našem gradu - dodao je Santovac.  

 

 

O načinima apliciranja ka EU fondovima i mogućnostima povlačenja novca govorio je Aleksandar Jovanović koji je, između ostalog, rekao da su na tom polju mogućnosti velike.

- Ono što je interesantno kada se priča o problemima u lokalnim zajednicama i grupama jeste da većina kao najveći problem navode to što nema novca, međutim, s druge strane, postoje cifre koje su neverovatne. Primera radi, svaka zemlja koja uđe u proces integracije dobija određena sredstva za raspolaganje da povuče kroz projekte, od svih zemalja, najviše sredstava privukla je Slovenija, ali, tek između 19 i 20 procenata, od onoga što im je bilo na raspolaganju - naglasio je Jovanović.