Po prvi put obeležen dan Komande za razvoj Banatske brigade u Zrenjaninu

Odlukom predsednika Republike Srbije, 17. novembar, dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, ustanovljen je i kao dan Komande za razvoj Banatske brigade, koja je od prošle godine stacionirana u zrenjaninskoj kasarni "Narodni heroj Svetozar Marković Toza". Tim povodom, danas je u kasarni održana svečana akademija, uz prisustvo visokih starešina Vojske Srbije i brojnih ličnosti iz javnog života grada.
 
 
Himnu Republike Srbije otpevala je Milica Dosković, članica Hora i opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a prigodan kulturno-umetnički program izveli su hor Svetog Arhangela Mihaila, koji deluje pri istoimenom hramu u Zrenjaninu, orkestar Muzičke škole "Josif Marinković" i glumci Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" u Zrenjaninu Jovica Jašin i Miljan Vuković.
 
 
Svečanosti je prisustvovao i brigadni general Dejan Janković, načelnik štaba Komande za obuku Vojske Srbije. On je čestitao pripadnicima Komande za razvoj Banatske brigade dan jedinice i poželeo im dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.
- Slavni srpski junaci su ginuli da bismo mi danas živeli u miru, da bismo bili obučeni i spremni da štitimo našu Srbiju. Imati takve pretke za sve nas je velika čast, ali i obaveza, da čuvamo i branimo ono što su nam ostavili. Upravo zato neka vam dela srpske vojske budu podstrek i izvor motivacije u izvršavanju funkcionalnih zadataka – poručio je general Janković na današnjoj svečanosti.  
 
 
Prisutne je, u ime domaćina, pozdravio komandant Komande za razvoj Banatske brigade, pukovnik Živica Ognjanov, koji je predočio istorijske činjenice o događajima tokom jeseni 1918. godine, kada je srpska vojska u nezaustavljivom jurišu od Solunskog fronta oslobodila sve delove porobljene otadžbine, a 17. novembra stigla i do Velikog Bečkereka.
- Kao što je srpska vojska tada pozdravljena od naroda, godinama kasnije i Komanda za razvoj Banatske brigade je toplo i srdačno dočekana u Zrenjaninu. Nakon što je 31. avgusta prošle godine Komanda za razvoj Banatske brigade dislocirana iz Pančeva u Zrenjanin, ovde je ponovo formiran garnizon i on danas obuhvata teritoriju srednjeg i južnobanatskog upravnog okruga sa 12 opština, izuzimajući grad Pančevo. Naš osnovni zadatak je unapređenje uslova za narastanje i razvijanje operativnih sposobnosti Banatske brigade i pomoć civilnim vlastima u slučaju prirodnih nepogoda i drugih nesreća. Ostvarili smo u proteklih godinu dana vidljive rezultate – istakao je pukovnik Ognjanov i izrazio zahvalnost lokalnoj samoupravi zbog stalne i nesebične podrške.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić kazao je da je srpska vojska stacionirana u našem gradu od dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu, te da su njeni pripadnici uvek među građanstvom izuzetno dobro primani.
- Zbog toga nam je posebno drago što je, nakon nekoliko godina pauze koju mi nismo želeli, kasarna u Zrenjaninu ponovo aktivna. Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu obeležavamo danas sećanjem na naše slavne pretke, ali i sa značajnim planovima za budućnost. Želimo da naš grad bude u svakom pogledu dobro mesto za život i mislim da smo na pravom putu da to i ostvarimo. O tome svedoče i rezultati koje smo postigli od prošlog do ovog 17. novembra, a upravo nakon ove svečanosti, odlazimo u Aradac, gde ćemo otvoriti najsavremeniju školsku salu na teritoriji grada – poručio je Janjić i poželeo pripadnicima Komande za razvoj Banatske brigade da u narednim godinama u miru i prosperitetu obeležavaju ovaj dan.
 
 
Nakon svečane akademije, gosti zrenjaninskog garnizona imali su priliku da u krugu kasarne obiđu TT zbor i upoznaju se sa vojno-tehničkim sredstvima i delom naoružanja zastupljenim u Komandi za razvoj Banatske brigade.