Počinje gradnja potisnog kanalizacionog voda Lazarevo - Klek

Gradnja potisnog kanalizacionog voda Lazarevo – Klek, investicija vredna 26 miliona dinara, predstavlja nastavak obimnih investicionih aktivnosti u oblasti infrastrukture koje je Grad realizovao tokom ove godine i nastavak izgradnje kanalizacije u naseljenim mestima na teritoriji Zrenjanina – rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić nakon današnjeg potpisivanja ugovora s direktorom JKP "Vodovod i kanalizacija" Goranom Tajdićem. Potpisivanju je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.
 
 
Ovim ugovorom posao izgradnje cevovoda za odvođenje otpadnih voda iz Lazareva dužine 5,7 km poveren je tom zrenjaninskom komunalnom preduzeću i za njegovu realizaciju predviđeno je 100 radnih dana, u skladu s vremenskim uslovima.
 
Gradonačelnik Janjić podsetio je na podatak da je u samom Zrenjaninu kanalisanje u potpunosti završeno, a da se pre nekoliko godina počelo s izgradnjom fekalne kanalizacije u Melencima, Elemiru, Kleku i Ečki, gde radovi, zbog nedostatka sredstava u prethodnom periodu, nisu u potpunosti završeni.
- Mi smo ove godine obezbedili sredstva, nastavili radove i naredne godine sigurno ćemo završiti sisteme za kanalisanje u sva ta četiri naseljena mesta. Kao što smo prvi grad koji je kompletno završio gradnju fekalne kanalizacije na teritoriji samog grada, želimo da to uradimo i u svih 22 naseljena mesta u nekom relativno kratkom vremenskom periodu – ističe gradonačelnik i dodaje da je 26 miliona dinara namenjenih investiciji u Lazarevu značajan novac, te da se s aktivnostima na izgradnji kanalizacije kreće i u Lukićevu, Stajićevu, a da se projekti rade i za naseljena mesta Aradac i Belo Blato.
- Ono što smo obećali i Lazarevčanima i stanovnicima drugih naseljenih mesta, sada i ispunjavamo. Iako nije jednostavno opredeliti budžetska sredstva za sve namene, svedoci smo koliko je toga samo u toku ove godine urađeno od komunalne infrastrukture do drugih projekata – naglasio je on.
 
 
Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Goran Tajdić navodi da je investicija, za koju je danas potpisan ugovor, preduslov za nastavak izgradnje fekalne kanalizacije u naseljenom mestu Lazarevo, gde je već izgrađena crpna stanica koja predstavlja početnu tačku potisnog cevovoda.
- JKP "Vodovod i kanalizacija" će svojom građevinskom operativom izvesti ovaj posao vredan 22,2 miliona dinara, odnosno 26 miliona sa PDV-om. Mi smo se već pripremili za realizaciju posla, nabavljamo potreban materijal i ubrzo očekujemo početak radova. Maksimalno ćemo iskoristiti sve dane u kojima vremenski uslovi dozvoljavaju radove. Ovaj potisni vod je značajan jer će omogućiti priključenje na kanalizacionu mrežu građanima odmah po završenim radovima u njihovim ulicama, bez čekanja na kompletan završetak kanalisanja u Lazarevu – kaže Tajdić.
 
 
Razuđenost teritorije Grada Zrenjanina nalaže primenu različitih modela kanalisanja i odvođenja otpadnih voda, pa će se tako iz naselja na obodu Zrenjanina otpadne vode potisnim cevovodima usmeravati ka centralnom gradskom prečistaču, čija je gradnja predviđena na potezu Aleksandrovačkog kanala u Zrenjaninu, dok će za udaljenija naselja, kao što je slučaj u Melencima, otpadne vode iz lokalne kanalizacione mreže biti prikupljane i prirodno razgrađivane po sistemu "mokrih polja". Takva rešenja primenjuju se odavno i u zemljama Evropske unije, jer nije ekonomski isplativno i racionalno za mali broj korisnika graditi skupe prečistače i tehnologiju.