Predškolci pesmom i crtežima obeležili Svetski dan deteta

Grad Zrenjanin je danas na Trgu slobode obeležio 20. novembar, Svetski dan deteta, priključivši se tako akciji u kojoj učestvuje veliki broj gradova širom sveta.
 
 
Svetskim danom deteta promoviše se međusobna interakcija i razumevanje među decom i dobrobit dece u društvu. Cilj je stvoriti podsticajno okruženje za razvoj odgovornih, zrelih i kreativnih mladih ljudi, te obezbediti neophodne uslove u smislu obrazovanja, sporta i kulture, kako bi  sva deca mogla u potpunosti da ostvaruju sopstvene potencijale i žive u bezbednom i stabilnom društvu.
 
 
Tim povodom, deca iz vrtića Predškolske ustanove Zrenjanin su ispred Gradske kuće kroz igru i pesmu proslavili ovaj dan, a po pločniku su kredama iscrtavala svoje želje.
 
Najmlađe Zrenjanince pozdravio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić  koji je istakao da će razmotriti sve ideje i predloge mališana:
- Pokušavamo da stvorimo dobre uslove za školovanje naše dece, a pogotovu adekvatne uslove za predškolce. Mi smo jedan od retkih gradova gde deca ne čekaju na upis u vrtiće, na šta smo veoma ponosni. To jeste dodatni napor za lokalnu samouprava i to jesu dodatna izdvajanja, ali ne žalimo sredstva koja idu za dobrobit dece i roditelja u našem gradu – objasnio je.
 
 
Gradonačelnik Janjić je dodao da u Zrenjaninu postoji potreba za još dva objekta, te se sledeće godine očekuju dve nove lokacije opredeljene za Predškolsku ustanovu. Uz Janjića, na Trgu je bio i njegov zamenik Saša Santovac, koji se takođe pridružio kreativnim mališanima i crtao zajedno s njima.
 
 
 
Direktor Predškolske ustanove u gradu Vladimir Petrović je ukazao da u Zrenjaninu ima ukupno 19 vrtića u kojima je smešteno 2500 dece.
- Zajedno sa lokalnom samoupravom trudimo se da obezbedimo neophodne uslove za boravak dece u vrtićima, te tako planira se i izgradnja dva nova vrtića koja će biti u naselju "Putnikovo" i na Bagljašu. Podsećam da je u skorije vreme otvoren i novi vrtić "Alisa u zemlji čuda", što je takođe dokaz da lokalna samouprava brine o deci predškolskog uzrasta.
 
 
On je rekao da je njegova želja da svaki dan bude kao i 20. novembar, kada se obeležava Svetski dan deteta, te da se kontinuirano posvećuje pažnja svoj deci i brine o njihovim potrebama.
 
Svetski dan deteta ili Međunarodni dan deteta je godišnji međunarodni događaj, ustanovljen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine sa ciljem da se u svim državama slavi istog dana.
 
 
Dečja prava su utvrđena Kovnencijom o pravima deteta, usvojenom od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1989. godine, a koju su ratifikovale 193 zemlje. Osnovni principi Konvencije su: pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju, pravo na nediskriminaciju.