Zacevljuje se prvih 500 metara Bagljaškog kanala

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i direktor JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Goran Kravarušić danas su obišli radove na zacevljenju Bagljaškog kanala u zoni "Aviv Parka", obodu naselja "Bagljaš", čime će biti rešen još jedan dugogodišnji komunalni problem u ovom delu grada i nestati česti neprijatni mirisi i zagađenja.
 
 
Grad Zrenjanin ove godine izdvojio je znatna budžetska sredstva za uređenje celokupne trase Bagljaškog kanala. Gradonačelnik Janjić podseća da je kanal zamišljen i projektovan da odvodi atmosferske vode od industrijske zone rubom grada do ulivanja u Begej, ali da je njegovo neadekvatno održavanje dovelo do potrebe značajnih ulaganja, kako bi se kanal ponovo priveo funkciji. 
- Ove godine sanirali smo nekoliko kanalskih propusta, presecali smo čak i putnu mrežu kako bismo povećali protok kanala gde je to bilo neophodno. Ideja nam je da tamo gde trasa kanala ide kroz samo naselje on bude zacevljen. Mislim da je to jedino rešenje, kako za sprečavanje neprijatnih mirisa, tako i za podizanje kvaliteta života u okolini Bagljaškog kanala na viši nivo – rekao je gradonačelnik i dodao da su u toku radovi na zacevljenju prvih 500 metara kanala.
 
 
On  je najavio i nastavak radova u narednoj godini, za koje će takođe biti opredeljena budžetska sredstva Grada Zrenjanina.
 
Direktor JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Goran Kravarušić naglasio je da je u pitanju investicija vredna 40 miliona dinara i da radove na zacevljenju izvodi konzorcijum Vodoprivredno preduzeće "Srednji Banat" Zrenjanin i šljunkara "BMB".
- Zacevljenje kanala će se vršiti u zoni naselja, dok će se na otvorenim trasama vršiti redovno održavanje i čišćenje. Ove godine u revitalizaciju kanala uloženo je oko 70 miliona dinara. Izvršeno je kompletno čišćenje i izmuljavanje, a sada su u toku radovi na zacevljenju prve trase, za čiji završetak je potrebno 60 radnih dana – objašnjava Kravarušić.
 
 
Bagljaški kanal proteže se kroz grad u ukupnoj dužini od oko 6,5 km, počinje kod industrijske zone "Bagljaš" i završava ulivanjem u Begej u blizini Mužljanskog mosta. Samo u toku ove godine izvršeni su obimni radovi na čišćenju celokupne trase, izgradnji cevastih propusta ispod saobraćajnica i pešačkih staza, kao i na opremanju najsavremenije automatizovane crpne stanice na ulivu kanala u Begej, čijim stavljanjem u funkciju je umnogome olakšana evakuacija suvišnih voda sa ovog dela Zrenjanina, odnosno iz samog Bagljaškog kanala.