Sećanje na žrtve ''krvavog januara'' 1942. godine

Na treći dan pravoslavnog Božića, na dan Svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana, 9. januara 1942. godine, fašistički okupator izvršio je odmazdu nad rodoljubima u nekoliko naselja srednjeg i severnog Banata i streljao 150 meštana u tadašnjem Petrovgradu, Kikindi, Dragutinovu (danas Novo Miloševo) i Banatskom Aranđelovu. 
 
 
U Zrenjaninu su fašisti pogubili trideset rodoljuba, srpske i romske nacionalnosti, među kojima je bilo i skojevaca i partizana, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine. Oni su streljani u dvorištu sudskog zatvora i potom preneti na Žitni trg, gde su jedan dan visili na vešalima, u znak odmazde prema akcijama antifašista u našem gradu i okolini nakon aprilske okupacije. Ovaj zločin, po zamisli fašista, trebalo je da slomi otpor naroda i uguši njegove slobodarske težnje, ali je samo još više pojačao svest o potrebi suprotstavljanja okupatoru.
 
 
U znak sećanja na žrtve tog "krvavog januara" danas su položeni venci na spomenike u Karađorđevom parku i na Žitnom trgu i evocirane su uspomene na naše stradale sugrađane. Vence su položili predstavnici Grada Zrenjanina, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata SUBNOR i porodice Bošnjak, a pomen ispred spomenika na Žitnom trgu služio je sveštenik Slobodan Čestić.
 
 
U ime Grada Zrenjanina venac na spomenik na Žitnom trgu položili su gradonačelnik Čedomir Janjić i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, a pomenu su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika David Dimkić i Duško Radišić, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i odbornik Skupštine grada David Novak. Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak, zajedno sa članovima porodice, takođe je položio cveće na spomenik, sećajući se dede Bogoljuba, jednog od stradalih 1942. godine u našem gradu.
 
 
O tragičnim januarskim događajima i onom što im je prethodilo govorio je istoričar Miodrag Cvetić, dok je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao da je naša dužnost da se sećamo naših dedova, pradedova i svih koji su nam ostavili slobodu u amanet.
- Ovo je najmanje što možemo da učinimo za njih. Nama je velika čast što smo imali takve pretke i naravno da nam je dužnost da obeležavamo sve ovakve događaje – poručio je on.